maanantaina, elokuuta 27, 2007

10 on Ten

Valmistusmaa ja -vuosi: Ranska / Iran 2004. Tuotantoyhtiö: MK2 Produktions. Tuotannonjohto: Abbas Kiarostami. Tuottaja: Marin Karmitz. Ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus, leikkaus: Abbas Kiarostami. Ääni: Abbas Kiarostami. Erik Ducher (miksaus). 87 min

Iranilainen Abbas Kiarostami on ehkä arvostetuin ei-lännessä-asuva elokuvantekijä juuri nyt. Hänen elokuvatuotantonsa ei silti ole välttämättä kovin hyvin tunnettu. Monet dokumentaariset työt ovat jääneet vähälle huomioille ammattipiirien ulkopuolella.

Ammattipiireissä tunnetaan hyvin Kiarostamin pyrkimys tehdä elokuvaa niin rehellisellä mielellä kuin mahdollista. 10 on Ten sisältää otteita hänen aiemmasta, naisten asemaa painottavasta elokuvastaan Ten, minkä lisäksi hän esittelee siinä monipuolisesti näkemyksiään digitaalivideon läpilyönnistä ja käyttökelpoisuudesta automatkallaan Teheranissa ja sen lähistöllä.

Kiarostami on tehnyt harvinaisen ratkaisun. Hän pitää digivideota filmiä parempana, koska "se antaa elokuvaohjaajalle mahdollisuuden työskennellä yksin". Samalla se Kiarostamin sanoin vapauttaa tekijän tuotannonvälineistä, pääomasta ja sensuurista. Kahdesta edellisestä voi usealla elokuvantekijällä olla pulaa, viimeisintä taas monissa maissa aivan liikaa. Iran lienee yksi niistä.

Kiarostami myöntää Hollywoodin elokuvanteon sapluunan menestyksellisyyden, mutta nostaa itse esille intohimoisesti ja taiteellista vakaumusta uhkuen refleksiivisyyden ja tarkkailun, jonka tuloksena asioiden olemuksien nyanssit pääsevät esille muun elokuvatekniikan sijaan. Taiteilijan valintojen lisäksi nämä tekijät nostavat esiin intellektuellin, joka pureutuu kiintoisaan filosofiseen kysymykseen elokuvan fenomenologiasta.

Elokuvan viides osa tekee kunniaa japanilaisohjaaja Yasujiro Ozulle, tuolloin satavuotissyntymäpäiväänsä viettäneelle mestarille.

– Jari Sedergren 31.8.2007

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tietääkö Sedis soiko Kiarostamin 10:n (ei siis 10 on Ten, joka sekin oli aivan loisto pätkä!) lopussa Howard Blaken säveltämä Walkin in the air'in instrumentaaliversio
lopussa vai mitä me siellä kuulemme?

http://www.youtube.com/watch?v=aR1Ln-ctn5E

Anonyymi kirjoitti...

Eikö siellä osata vai keretä vastamaan, kun kansa kerrankin kysyy asiantuntijalta?
Vai kenen puoleen tässä pitää kääntyä? Saako Kiarostameja DVD:nä tuskin?

Jari Sedergren kirjoitti...

Vähän on kiirustanut ja viestikin oli jo sen verran kaukana tuolta etupäästä, etten heti huomannut.

Mutta vastaushan tulee piipun hyllyltä, vaikka yleensä tämän kaltaiset kyssärit onnistuvat vain kotimaisen filmin osalta.

Nyt kuitenkin Howard Blaken kotisivuilta käy ilmi seuraava:
'10' op.530A (January 2002)
A feature film by Abbas Kiarostami

Tuo ehdottamasi taitaa olla lyhyessä animaatiossa:
"THE SNOWMAN FILM (with the original version of 'Walking in the Air')' op.317 (July 1982) "

Jari Sedergren kirjoitti...

Ranskalaisissa nettivideokaupoissa myydään tällaista:
DVD Zone 2
Coffret Abbas Kiarostami
Les 5 Chefs-d'Oeuvres
De Abbas Kiarostami
Pal. 7 volumes
Expédié sous 4 à 8 jours

DVD-5 pitää sisällään elokuvat 10 ja Ten on 10. DVD-4 taas ABC African joka taitaa kiinnostaa myös.

Jari Sedergren kirjoitti...

Alle sata euroa oli ovh, tuolle viiden levyn ja vähän useamman elokuvan kokoelmalle. Postikulut päällle ja satanen rikkoontuu.

Anonyymi kirjoitti...

Timbuktu kiittää! Odotamme seuraavaa SEA Kiarostami- sarjaa.

timbut kirjoitti...

Käytiin täällä Kiarostamin äärellä, kirjoitettiin pitkät huomiot ja sitten kaikki katos'. Helteellä ei jaksa uusia. Opus 10 on lähes kopio Walking in the air'sta huomattiin.