torstaina, toukokuuta 14, 2009

Álmodozások kora

Suomenkielinen nimi: Kun eletään unelmien aikaa. Ruotsinkielinen nimi: Dagdrömmas tid. Valmistusmaa ja -vuosi: Unkari 1965. Tuotantoyhtiö: Béla Bálász Studio. Tuottaja: György Sívó. Ohjaus ja käsikirjoitus: István Szabó. Kuvaus: Tomas Vámos. Musiikki: Péter Eötvös. Pääosissa: Anrd´s Bálint (Jancsi), Cecilia Esztergályos (Àgi), István Bujtor (Ágin poikaystävä), Béla Asztalos (Laci), Ilona Béres (Èva Halk), István Dékány (Füsi), Tamás Eröss (Matyi), Miklós Gábor (Flesch), János Rajz (hra Zsoldos), Imre Sinkovits (Harrer). Televisioesitys: 4.11.1967 YLE TV1. 95 min

István Szabó on kuulunut sekä parhaiten tunnettuihin että merkittävimpiin unkarilaisiin elokuvaohjaajiin jo pitkään. Elokuvataiteen akatemiassa Budapestissa opiskelleen Szabón 1960-luvulla tehdyt ohjaukset kuuluvat oleellisesti eurooppalaisen uuden aallon piiriin. Budapestin Béla Bálász -studiolla työskennelleen Szabón on nähty omaksuneen Ranskan uuden aallon vaikutteita erityisesti François Truffault'lta. Myöhemmissä teoksissaan Szabó on keskittynyt Unkarin historiaan, viimeisimmissä erityisesti toiseen maailmansotaan.

Harvoin nähty Kun eletään unelmien aikaa oli Szabón ensimmäinen näytelmäelokuva. András Bálint näyttelee Jancia, sähköinsinööriä, joka hypää sängystä sänkyyn, eikä suostu sitoutumaan kenenkään rakastajansa kanssa. Mutta kuten useimmille käy, ennen pitkää tilanne käy mahdottomaksi syystä tai toisesta.

Nyt kipinäksi riittää paikallinen julkkis Éva (Ilona Beres), jonka Janci bongaa televisiosta. Kyse on kaukorakkaudesta, naisesta jota hän koskaan ole tavannut, ja jonka hän voi muiden fanien tapaan tavoittaa vain television pienestä ruudusta. Kun kohtaaminen sitten realisoituu, on aika laskea plussat ja miinukset – mukana on sekä miellyttäviä yllätyksiä että vähemmän miellyttäviä tosiasioita.

– Jari Sedergren 13.5.2009

Ei kommentteja: