sunnuntaina, maaliskuuta 06, 2005

Elokuvamenestystä maailmalta

KUUBAN VALLOITTAJAT JA FATA MORGANA VISIONS DU REEL -FESTIVAALIN PÄÄKILPAILUSARJAAN

Arto Halosen ohjaama Kuuban valloittajat (91 min, 2005) sekä Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin Fata Morgana (59 min, 2005) on valittu Sveitsin Nyonissa pidettävän Visions du Reel -festivaalin pääkilpailusarjaan. Festivaalin pääkilpailusarjaan valittiin 15 elokuvaa. Hakijoita oli 1200.

Visions du Reel luetaan yhdeksi merkittävimmistä dokumenttielokuviin keskittyväksi festivaaliksi Hollantilaisen IDFA:n sekä Kanadalaisen Hot Docs -festivaalin ohella. Vision du reel -festivaali on toiminut vuodesta 1969 lähtien ja se järjestetään tänä vuonna 18.-24.4.2005.

Festivaalin muihin erikoissarjoihin valittiin Suomesta Erkko Lyytisen Kainuun tähti (Regards Neufs), Reetta Aallon Durotshka (Regards Neufs), Thomas Palmesin Säädyllinen tehdas (Investigations) sekä Mika Kaurismäen Brasileirinho (Tendences).

Edellisvuonna festivaalin kilpailusarjassa oli Suomesta mukana Mika Koskisen dokumenttielokuva Ravintola Pekingissä.

Kuuban valloittajat kertoo amerikkalaisten autojen kautta Kuuban historiasta ja sen merkittävistä vaikuttajista kuten Che Guevarasta ja mafiajohtaja Meyer Lanskysta. Näitä suuria nimiä yhdistää tässä päivässä mestarillinen automekaanikko Maximiliano Artiguet, jonka suurta rakkautta amerikkalaisiin autoihin ja ammattiinsa varjostaa uhkaava sokeus.

Elokuva on parhaillaan elokuvateatterilevityksessä Helsingissä (Forum 5) sekä Turussa (Kino-Thalia).

Elokuvan pääkuvaajana on toiminut Jari Pollari ja säveltäjänä Tuomas Kantelinen. Elokuvan tuotantoyhtiö on Art Films production Oy.

Fata Morgana kertoo Beringinsalmen rannalla asuvien tsuktseista, sekä heidän kulttuurin eloonjäämiskamppailustaan, kun heidän oma kieli sekä vahvoihin myytteihin ja taruihin pohjautuva maailmankatsomus on alkanut rappeutua venäläisten tullessa paikalle omine tapoineen.

Elokuvan kuvaajana on toiminut Johannes Lehmuskallio. Musiikista on vastannut Tuomas Laurinen ja animaatioista Katariina Lillqvist. Tuotantoyhtiö on Giron Filmi Oy.

Sekä Kuuban valloittajat että Fata Morgana nähdään myös 9.3. alkavilla Tampereen elokuvajuhlilla kotimaisessa kilpailusarjassa.

Tietoja festivaalista:
http://www.visionsdureel.ch

Lehdistökuvat:
Kuuban valloittajat: www.kuubanvalloittajat.com
Fata Morgana: Suomen elokuvasäätion kautta/Aretta Vähälä (09-6220300)

Ei kommentteja: