keskiviikkona, huhtikuuta 27, 2005

Elokuva ja kirjallisuus -seminaari

Risto Jarva -seura järjestää elokuvaa ja kirjallisuutta käsittelevän seminaarin lauantaina 14.5. 2005 klo 12-17.30 Kino Andorrassa, Eerikinkatu 11, Helsinki.

Aihetta lähestytään tekijöiden ja tutkijan voimin. Elokuvan ja kirjallisuuden olemuksesta, suhteista, yhtäläisyyksistä ja eroista ja niiden yhteiskunnallisesta merkityksestä esitelmöi Helsingin yliopiston elokuva- ja televisiotutkimuksen professori Henry Bacon.

Keskustelemassa uusista kirjallisuusfilmatisoinneista ovat elokuvaohjaajat ja -käsikirjoittajat Anssi Mänttäri (Joensuun Elli), Veikko Aaltonen (Juoksuhaudantie; elokuva perustuu Kari Hotakaisen romaaniin), Kari Paljakka (Eläville ja kuolleille; elokuva perustuu Gösta Karfin kirjaan En junisöndag kvart över tolv) ja Liisa Helminen (Pelikaanimies) sekä kirjailija Leena Krohn (Pelikaanimiehen pohjana oleva romaani Ihmisen vaatteissa) ja videonauhan välityksellä myös Heikki Turunen (Joensuun Elli). Elokuvista esitetään näytteitä.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Suomessa on viime vuosina ollut romaanifilmatisointien aalto. Nämä elokuvat ovat syntyneet hyvin erilaisista lähtökulmista suhteessa kirjallisuuteen. Seminaarissa käsitellään näitä eri lähestymistapoja, keskustellaan kahdesta eri ilmaisumuodosta, uusista filmatisoinneista, kirjojen ja elokuvien tematiikoista ja tyyleistä sekä elokuvasovituksen dramaturgisista ja esteettisistä kysymyksistä. Samalla on mahdollisuus käsitellä laajempia kysymyksiä elokuvan, kirjallisuuden ja niiden tekijöiden asemasta yhteiskunnassa. Tavoitteena on yhdistää teoriaa ja käytäntöä ja luoda siltaa tekijöiden ja yleisön välille. Yleisöllä on tilaisuus esittää kysymyksiä ja osallistua keskusteluun.

Seminaarin ohjelma (ajat ovat arvioita):
klo 12 Avaus Timo Linnasalo
n. klo 12.15 Henry Bacon: Elokuva ja kirjallisuus
n. klo 13.45 tauko
n. klo 14 Keskustelu: Uusia suomalaisia kirjallisuusfilmatisointeja
n. klo 14 Joensuun Elli: Anssi Mänttäri (videolla Heikki Turunen, haastattelijana Timo Linnasalo)
n. klo 14.45 Juoksuhaudantie: Veikko Aaltonen (haastattelijana Markku Varjola)
n. klo 15.15 tauko
n. klo 15.45 Eläville ja kuolleille: Kari Paljakka (haastattelijana Mikko Remes)
n. klo 16.15 Pelikaanimies: Liisa Helminen ja Leena Krohn (haastattelijana Matteus Marttila)
n. klo 17.15 Loppukeskustelu (vetäjänä Timo Linnasalo)

Seminaari järjestetään Audiovisuaalisen Kulttuurin edistämiskeskuksen AVEKin tuella.

Taustainformaatiota seminaarissa käsiteltävistä elokuvista 3.5.2005 lähtien nettisivulla www.ristojarvaseura.fi

Yhteydenotot:Arja Aarnio
Puh. 045-6385717, (09-) 61297220 (t)
arja.aarnio@elokuvakontakti.fi

Ei kommentteja: