torstaina, lokakuuta 29, 2009

Klass

Valmistusmaa ja -vuosi: Viro 2007. Tuotantoyhtiö: Amrion. Tuotannonjohto: Kaspar Kaljas, Gerda Kordemets. Tuottajat: Riina Sildos ja Ilmar Raag. Ohjaus ja käsikirjoitus: Ilmar Raag. Kuvaus: Kristjan-Jaak Nuudi. Erikoistehosteet: Armin Altorf, Lauri Laasik. Lavastus: Eva-Maria Gramakovski. Musiikki: Martin Kallasvee, Paul Oja, Timo Steiner. Puvut: Agne Talu. Make-up: Merike Petri. Leikkaus: Tambet Tasuja. Ääni: Horret Kuus, Kristian Miilen. Pääosissa: Vallo Kirs (Kaspar), Pärt Uusberg (Joosep), Lauri Pedaja (Anders), Paula Solvak (Thea), Mikk Mägi (Paul), Riina Ries (Riina), Joonas Paas (Toomas), Kadi Metsla (Kati), Triin Tenso (Kerli), Virgo Ernits (Tiit), Karl Sakrits (Olav). K15 – 97 min

Koulumurhat ovat puheenaihe monessa maassa. Virolaisen Ilmar Raagin Klass on provokatiivisia sävyjä sisältävä naturalistinen elokuva, joka nostaa ohjaajansa eurooppalaiseen kärkikaartiin. Aihepiiri ei ole kokonaan uusi, sillä amerikkalaisohjaaja Gus Van Sant oli myös saanut elokuvaansa Elephant inspiraationsa amerikkalain pikkukaupungin, Columbinen traagisista tapahtumista. Virolaisohjaajan näkökulma on toinen, se rationalisoi väkivaltaa ja asettaa katsojansa tukalaan paikkaan. Kuinka tekijöitä pitäisi rangaista?

Elokuvan päähenkilönä on kaksi koulukiusattua ja kiusaajaa: 16-vuotias Joosep (Part Usuberg) on ollut jo pitkään toisten hampaissa, hyvännäköinen Kaspar (Vallo Kirs) vaihtaa puolta ryhtyessään Joosepin kiusaajasta suojelijaksi. Aluksi Kaspar osoittaa halua sopeutua, vaikka kaveruussuhteita ei helposti synny. Lopulta hän saa kontaktin Theaan (Paula Solvak), joka kehottaa Kasparia puolustamaan Joosepia konkreettisessa kiusaamistilanteessa. Kaspar joutuu tämän vuoksi ongelmiin luokan alfauroksen Andersin (Lauri Pedaja) kanssa. Joosepin puolustamisesta tulee kunniakysymys ja kun Andersin jengin harjoittama kidutus vain yltyy, syntyy ajatus kostosta. Koston väkivaltainen luonne tunnetaan.

Raag valmisti käsikirjoitusta yhdessä 15 ei-ammattilaisen koululaisnäyttelijän kanssa. Puheenvuorot justeerattiin nuorten suussa mahdollisimman aidoiksi ja siitä ohjaaja krediiteissään antaakin kiitoksen. Karlovy Varyn festivaalimenestys toi omassa maassaan menestyneen elokuvan myös eurooppalaisten katsojien ulottuville.

Jari Sedergren 7.11.2009

Ei kommentteja: