torstaina, lokakuuta 29, 2009

Y el cielo fue tomado por asalto

Kuuba 1972. Tuotantoyhtiö: ICAIC. Ohjaus: Santiago Álvarez. 128 min

Ja taivas vallattiin rynnäköllä on kuubalaisohjaaja Santiago Álvarezin dokumentaarinen kuvaus Kuuban johtajan Fidel Castron kahden kuukauden matkasta Itä-Eurooppaan ja Afrikkaan vuonna 1972. Väreissä filmatulla matkalla vierailtiin yhteensä kymmenessä valtiossa, kolmessa afrikkalaisessa ja seitsemässä Euroopan maassa.

Afrikan kolonialismista vapautuvista maista tehtiin myöhemminkin kuubalaisdokumentteja tavalla, joka osoittaa kolmannen maailman olleen keskeinen Kuuban poliittisessa doktriinissa ja juuri se tarjosi aiheet useimmille kansainvälisille dokumenteille sosialistisessa Kuubassa. Niiden voima on siinä, että toteutus on muutakin kuin juhlavia paraateja ja diplomaattisia käytäntöjä, joita valtiovierailuelokuvat maasta riippumatta tapaavat olla.

Álvarezin sitoutumista ei voi epäillä, mutta näillä elokuvilla on merkitystä myös kohdemaissa, sillä kuten Patricio Guzmán on todennut: "Maa, alue tai kaupunki, josta ei ole tehty dokumenttielokuvaa on kuin perhe ilman valokuva-albumia."

Jari Sedergren 18.11.2009

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heips!

Aikanaan SEA:n kuubalaisnäytöksissä istuneena ja espanjan harrastajana korjaisin pari kohtaa: "Hyökkäys" on espanjaksi "asalto" ja Alvarezin nimessä ei ole yhtään heittomerkkiä mihinkään suuntaan...

Jos vain näkisi joskus vielä "La Primera Vezin"...
terveisin A-K Kippola

Jari Sedergren kirjoitti...

Siirrettäessä asalton o on tipahtanut. Mutta Álvarezissa on aksentti.