maanantaina, joulukuuta 21, 2009

Maata meren alla

Suomi 2009. Tuotantoyhtiöt: Silva Mysterium Oy. Tuottajat: Mika Ritalahti, Niko Ritalahti, Roshanak Behecht Nadiad (yhteistuottaja Flying Mon Filmproduktion GmbH, Berlin). Ohjaus: Lenka Hellstedt. Käsikirjoitus: Hellstedt Rikka Ala-Harjan samannimisen romaanin perusteella. Kuvaus: Mark Stubbs. Leikkaus: Kimmo Taavila. Lavastus: Saara Joro. Musiikki: Anna-Mari Kähärä. Laulut: ”Maata meren alla”, säv. Kähärä, es. Emma Salokoski. Ääni: Olli Huhtanen. Mikko Oinonen (musiikin äänitys ja miksaus). Erikoistehosteet: Olli Leppänen, Antti Peltoranta (Digital Film Finland. Puvut: Titta Kettunen. Makeup: Elina Laakso, Barbi Laine. Pääosissa: Amira Khalifa (Ida), Jarkko Niemi (Jore), Leena Uotila (Pipsa), Marja Packalén (Kati, Idan äiti), Matti Ristinen (Ville), Annika Ernst (Anita), Ismael Sahin (Deniz), Tomi Salmela (haastattelija), Alf Hemming (haastattelija), Margit Suonperä (sihteeri), Elina Vehkaoja (Satu), Sari Viitasalo-Flander, Leena Rapola, Liisa Isotalo (kirjallisuuspiiriläisiä), Annaleena Sipilä (lääkäri), Pekka Tuhkanen (Rane), Matti Onnismaa (Pekka), Kari Olamaa (viulusti), Heini Lehto (pianisti), Leila Talarmo (sairaanhoitaja), Leander Lichti (Hans), Christiane Zeiske (putiikinpitäjä), Melanie Krabs (Mel), Tyron Ricketts (Sol), Arndt Schwering-Sohnrey (lääkintävahtimes-tari), Beate Pfeiffer (sairaanhoitaja). Helsingin ensiesitys: 23.1.2009. VET: A- 51726 – S – 2340 m / 86 min

Lenka Hellstedt tuli pitkän elokuvan pariin Kata Kärkkäisen tekstiin perustuvalla elokuvalla Minä ja Morrison (2001). Kahdeksan vuotta myöhemmin, mittavan tv-ohjausuran jälkeen Maata meren alla on hänen toinen ohjaustyönsä näytelmäelokuvan parissa. Aikuiseksi kasvavan, Suomesta ulkomaille asumaan hakeutuvan adoptiotyttären ja hänen äitinsä suhdetta käsittelevä käsikirjoitus on ohjaajan omaa käsialaa, lähtökohtana toki toimi Ranskasta asuinpaikkansa löytäneen Riikka Ala-Harjan teemoja monipuolisesti kolunnut romaani. Käsikirjoitukseksi muokattaessa se on kuitenkin kokenut lähes täydellisen muodonmuutoksen.

Elokuvan päähenkilö Ida (Amira Khalifa), 3-vuotiaana Suomeen Afrikasta adoptoitu nuori nainen on masentunut. Syynä on tietysti erilaisuus, mutta enemmän kuin ihonväristä ja rasismista – niihinkin toki erityisesti elokuvan alku rajusti viittaa – kyse on itsensä etsimisestä. Kyse on siis nuorilla varsin tavallisesta identiteettikriisistä. Kun ompelijaksi koulutuksen saanut Ida ei onnistu löytämään työtä Suomesta, eikä suostu oikein ottamaan vastaan adoptioäitinsä Katin (Marja Packalén) neuvoja, hän päättää muuttaa ystävänsä Villen (Matti Ristinen) kannustamana Berliiniin etsimään juuriaan ja todistamaan itselleen ja äidilleen, että hän pärjää kyllä jo omillaankin. Saksassa Ida saa sekä uusia ystäviä että rakastettuja. Mutta elämä ei suinkaan muutu ongelmattomaksi, sillä kulttuurit törmäävät joskus eriskummallisesti, ja kotona Suomessa odottaa lastaan rakastava aktiivinen äiti, jolla epäilemättä on ollut oma mielenkiintoinen elämänsä.

Maata meren alla sai kiitosta todenmakuisuudestaan ja arjesta kumpuavasta komediallisesta otteestaan. Pääosaa esittävälle Amira Khalifalle rooli oli ensimmäinen pitkässä elokuvassa, ympärillä pyörii monia menestyneitä ammattilaisia. Monikulttuurista otetta täydentää se, että Saksasta rappioromanttiseen ympäristöön löytyi keskeisiin rooleihin kaksi taitavaa näyttelijää, Annika Ernst ja Ismael Sahin.

Elokuva on osallistunut festivaaleille Göteborgissa, Pariisissa, Intiassa Goalla ja on paraikaa edustamassa Suomea samassa maassa Chennain kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Jari Sedergren 23.12.2009

Ei kommentteja: