maanantaina, joulukuuta 21, 2009

Täynnä Tarmoa

Ruotsinkielinen nimi: Full av Iver. Valmistusmaa ja -vuosi: Suomi 2008. Tuotantoyhtiö: Tuotantoyhtiö Kuvaputki Oy. YleTV2:n dokumenttiprojekti. Tuottaja, ohjaaja ja käsikirjoittaja: Oskari Pastila. Timo Kraufvelin (co-tuottaja). Ylen dokumenttiprojektissa: Iikka Vehkalahti, Timo Korhonen. Kuvaus: Jarmo Tahvanainen, Janke Öhman. Lisäkuvaukset: Kimmo Kari, Aleksi Saarela, Matti Sipilä, Mikael Green, Milja Nevalainen, Saku Koponen, Karita Kraufvelin, Oskari Pastila. Värimäärittelu: Juha Laine (Generator Post). Graafinen suunnittelu: Eevaliina Rusanen, Miikka Poutiainen. Musiikki: Shinge Joonas Shigeki Tamura. Leikkaus: Jukka Nykänen. Trailerin leikkaaja: Tapio Haaja. Ääni: Kimmo Vänttinen. Esiintyjät: Porvoon Tarmon koripallojoukkue ja sen ulkomaalaisvahvistukset, valmentajat, huoltajat ja pelaajien ja joukkueen fanit. Helsingin ensiesitys: DocPoint tammikuu 2009. – levittäjä: Bio Rex Distribution – VET A-53455 – S – 2052 m / 75 min

Urheiludokumentti on yksi dokumenttielokuvan perinteisistä lajityypeistä, mutta muodonmuutoksen sekin on kokenut. Tästä hyvänä esimerkkinä on Oskari Pastilan ohjaama Täynnä Tarmoa, joka on tarina koripallojoukkue Porvoon Tarmon typerryttävästä pelivuodesta 2006. Kuten maan tapa on, joukkueeseen haetaan ja saadaan globaaleilta pelaajamarkkinoilta pelureita, joista ei tiedetä etukäteen juuri mitään. Yhtä ammattilaista kehutaan Kamerunin parhaaksi, mutta "toinen on sen veli tai kaveri tai jotain”. Lausuman antaa joukkueesta se, jonka pitäisi tietää juuri nämä asiat.


Porvoon Tarmon uusi toiminnanjohtaja manageroi toimintaa suurella itsevarmuudella. Paikallispoliitikkona hän sanoo tuntevansa valtakunnan vaikuttajat ja maalailee näkymän, jossa poliitikot jonottavat Tarmon televisio-otteluihin julkisuuden valokeiloihin päästäkseen. Pientä rajaa loistaviin näkymiin asettaa hikeä, verta ja aggressiivisuutta pelaajien kalloihin voimalla takova valmentaja, mutta sanojen kaiku on lohduton, sillä voittoja ei heru. Tilanne ja aikaisempien sponssivuosien ankeus saa paikalliset yrittäjät mieluummin kiristämään kuin avaamaan kukkaronnyöriä, vaikka manageri puhuukin jostakin muusta – suurista summista.

Käytännössä myös vierastyöläisiä kohdellaan miten sattuu. Afrikasta ja Amerikan pallonkentiltä värvättyjen pelaajien kokemukset eivät suomalaista järjestelytaitoa mairittele, jos kohta elämän ankeus pienen kaupungin lähiöiden todellisuudessa jaksaakin aina yllättää, etenkin kun joukkueen talouden kurimus johtaa ongelmiin arkipäivän selviämiskamppailuissa. Pitkän miehen sänkykin osoittautuu alamittaiseksi. Ympäristön paine saa seuraa tekemisen puutteesta: Porvoon nakkikioskeilla meno on hurjaa, mutta ainoasta yökerhosta saatu yöseura lohduttaa yhtä paljon kuin päivisin ahkerasti luettu Raamattu.

Täynnä Tarmoa -elokuvan katsojalla on edessään se maailmallinen tilanne, ettei tiedä itkeäkö vai nauraa. Itse elokuvalle tämä on tietysti hyväksi, sillä hauskuutta ei suomalaisessa dokumenttielokuvassa ole liikaa painotettu. Tässä sitä nyt on tuutin täydeltä, tragikoomisesti.

Jari Sedergren 7.1.2010

Ei kommentteja: