Ruotsinkielinen nimi: Veteranens seger. Valmistusmaa ja -vuosi: Suomi 1954. Tuotantoyhtiö: Oy Suomen Filmiteollisuus. Tuotannonjohto: T. J. Särkkä. Ohjaus: Edvin Laine ja Aarne Laine. Käsikirjoitus: Toivo Kauppinen. Kuvaus: Pentti Unho. Olavi Tuomi (B-kuvaaja). Lavastus: Aarne Koivisto. Ehostus: Fanny Cederberg (kampaaja). Musiikki: Heikki Aaltoila. Leikkaus: Aarne Vallasvuo. Ääni: Kaarlo Nissilä. Pääosissa: Tapio Rautavaara (työmies Antti Ahde), Asta Backman (Irma Ahde, o.s. Kivilaakso), Assi Nortia (osuuskaupan myyjä Aili), Vilho Siivola (ent. yövartija, "Veteraani" Santeri Kivilaakso), Tyyne Haarla (Eedla Kivilaakso), Kullervo Kalske (työmies Eka Luoma), Elina Ollikainen (osuuskaupan myyjä Kerttu), Paavo Hukkinen (toimitsija), Vili Lehosti (työnjohtaja, urheiluseuran johtokunnan jäsen), Kyösti Erämaa (tehtaan johtaja), Arvo Kuusla, Juhani Kumpulainen, Vilho Ruuskanen, Kaarlo Saarnio (urheiluseuran johtokunnan jäseniä), Veikko Linna (tehtaan johtajistoa), Maila Toivo (nainen junassa), William Reunanen (tanssija, mies junassa), Fanny Cederberg (tanssija), Reijo Salminen (mies katsomossa / Urheilija palkintokorokkeella), Eeva Rinne (Kirsti), Pertti Hytönen (Pertti-Kalevi), Juha Eirto (laulusolist). Itseään esittävät Väinö Leskinen, Jorma Valkama ja Soini Nikkinen. Helsingin ensiesitys: 18.3. 1955 Allotria, Rex. VET A-5539 – S – 2050 m / 75 min
Alkoholi ja urheilu ovat aiheita, joista keskusteltiin 1950-luvulla. Veteraanin voitto kertoo tarinan urheilullisesti lahjakkaasta työmies Antti Ahteesta (Tapio Rautavaara), jolla on kuitenkin alkava alkoholiongelma. Antti on vävy Santerille (Vilho Siivola), työväen urheiluliikkeen veteraanille, joka yrittää sovitella perheongelmia ja kannustaa nuorta miestä urheilemaan mielessään Työväen Urheiluliiton liittojuhlien kisat. Uskoa ahdingossa valavat myös Antin lapset.
Suomen Filmiteollisuus oli valmistanut Suomen Valtakunnan Urheiluliiton ensimmäisille sodanjälkeisille liittojuhlille elokuvan Kultamitalivaimo, joka Toivo Kauppisen käsikirjoituksena oli alunperin suunniteltu juhlistamaan pitämättä jääneitä Helsingin olympialaisia vuonna 1940. Sodan jälkeisessä maailmassa suuren elokuvayhtiön kannatti katsoa sekä oikealle että vasemmalle, minkä vuoksi Kauppinen sai tehtäväkseen kirjoittaa käsikirjoitus myös Työväen Urheiluliiton kanssa tehtävään yhteistyöelokuvaan.
Elokuvaa huipennukseksi kamera tallentaa dokumentaarisia otoksia TUL:n 35-vuotisliittojuhlasta kesäkuussa 1954. Veteraanin voitossa nähdään TUL:n puheenjohtaja Väinö Leskinen ja monia tunnettuja urheilijoita, kuten pituushyppääjä Jorma Valkama ja keihäänheittäjä Soini Nikkanen.
Elokuvan ohjaajaksi on merkitty Edvin Laine, mutta hänen veljensä Aarne ohjasi kuvaukset Karhulassa, kuvaajanaan Olavi Tuomi.
Suomen Filmiteollisuus valmisti samoilta juhlilta peräti kahdeksan kuvaajan turvin myös Arno Carlstedtin ohjaaman 73-minuuttisen dokumenttielokuvan Työn ja kisan kädenlyönti. Molemmat Veteraanin voiton kuvaajat olivat myös sen tekijöitä: SF siis löi kaksi kärpästä yhdellä iskulla kuvatessaan samoilla tapahtumapaikoilla sekä näytelmä– että dokumenttielokuvaa.
Arvostelijoiden vastaanotto oli myönteistä, mutta ei ylistävää. "Taiteellisesti mittavaa elokuvaa Veteraanin voitosta ei ole alunperinkään voinut tulla", Juha Nevalainen Ilta-Sanomista huomutti, "siinä määrin erärealistista ja kulmikasta sen urheilu- ja raittiuspropaganda on, mutta puhdashenkisenä, reippaana ajanvietetarinana se on kuitenkin miellyttävää katsottavaa." Hän huomautti kuitenkin dokumentaaristen osuuksien haittaavan elokuvan dramaturgiaa: "Runsas autenttisten kuvien käyttö on mahdollisesti estänyt urheilullisen kohokohdan tehokkaan rakentamisen [– –]".
Pieniä piikkejä sentään arvosteluihin mahtui. Esimerkiksi Paula Talaskivi (HS) kiinnitti huomiota siihen, että "Tapio Rautavaara on välillä vakuuttava – etenkin humalassa – mutta repliikeissään yhä kankea." Vilho Siivola sai useimmilta arvostelijoistaan kehut.
– Jari Sedergren syntymäpäivänään 19.10. 2005
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti