tiistaina, elokuuta 16, 2005

Aaltoska orkaniseeraa

Esitys Orionissa, Eerikinkatu 15, 31.8. 2005

Ruotsinkielinen nimi: Aaltoska i sitt ässe. Valmistusmaa ja -vuosi: Suomi 1949. Tuotantoyhtiö: Suomen Filmiteollisuus Oy. Tuotannonjohto: T. J. Särkkä. Ohjaus: Edvin Laine. Apulaisohjaaja: Matti Kassila. Käsikirjoitus: Topias. Kuvaus: Osmo Harkimo. Lavastus: Aarre Koivisto. Ehostus: William Reunanen. Musiikki: Heikki Aaltoila. Leikkaus: Armas Vallasvuo. Ääni: Taisto Lindegren. Järjestäjä: Leo Sarri. Kuvaussihteeri: Leena Huttunen. Pääosissa: Elna Hellman, Veli-Matti Kaitala, Hannes Häyrinen. Helsingin ensiesitys: 15.07.1949 Rex, Tuulensuu. Televisiolähetyksiä: 21.05.1959 YLETV1; 18.12.1971; MTV2; 27.08.1978 MTV1; 27.07.1990 YLETV2; 29.06.2004 YLE TV2 VET A-2956 – S – 2100 m / 77 min

Lapsinäyttelijä Veli-Matti Kaitalan tähdittämät elokuvat Pikku-Matti maailmalla ja Onnen-Pekka olivat yleisömenestyksiä, edellinen lähes 800 000 katsojalla, jälkimmäinenkin yli puolen miljoonan pääsylipun lunastaneen voimin. Tuottaja T. J. Särkkä ei tietenkään jäänyt tässä tilanteessa neuvottomaksi, vaan panivat työmyyränsä toimiin. Topias eli kirjailija Toivo Kauppinen ei hidastellut, vaan kehitti ajankohtaisista aineksista kertomuksen, jossa sodanjälkeisen maailman erikoisuudet tulivat ikuistetuksi filmille.

Asuntopula oli todellinen ilmiö ja niin oli myös huoneenvuokralautakunta, joka jakoi niukkuutta ja ahtautta kattoa päänsä päälle etsiville ihmisille. Näissä olosuhteissa toimivat myös keplottelijat eikä kansalaisten vapaaehtoinen naapurien tarkkailu jättänyt huomiotta mahdollisia rikosepäilyä. Näistä aineksista kehittyy eräänlainen dekkari, jossa partiopoikamainen Veli-Matti ryhtyy omatoimisesti selvittämään sotkuja.

Aaltoska orkaniseeraa ei ole mikään taideluomus. Elokuvahistoriaan se on jäänyt, kuten Edvin Laineen elämäkerturi Kalevi Kalemaa sanoo siksi että "Matti Kassila aloitti sillä pitkän ja menestyksekkään elokuvaohjaajan uransa. Hän oli ollut aikaisemmin näyttelijänä Helsingin Kansanteatterissa siirtyen muutaman vuoden jälkeen Suomen Filmiteollisuuden lyhtyelokuvaosaston hoitajaksi. Edvin Laineen mielestä hyvää miestä tarvittiin kuitenkin enemmän pitkien näytelmäelokuvien tekijänä ja Särkän vastustuksesta huolimatta (maisteri perlkäsi hyvin käynnistyneen lyhytkuvatuotannon taantumista) Kassilasta tuli keväällä 1949 Aaltoska orkaniseeraa –elokuvan apulaisohjaaja."

Kassila laati Topiaksen käsikirjoitukseen perustuvan kuvakäsikirjoituksen ja tarttui puikkoihin. Edvin Laine katseli aluksi syrjemmältä ja kun homma toimi, lähti matkoihinsa, aluksi lyhyemmiksi ajoiksi ja työn edetessä jäi pois kokonaan: elokuvan ohjasi todellisuudessa Matti Kassila.

Viestinviejät olivat tietysti kertoneet Särkälle kuka filmin todellisuudessa ohjasi ja antoi synninpäästönsä Kassilalle: "No niin, nyt olette näyttänyt, että osaatte tehdä elokuvan." Kassila sai ohjatakseen Isäntä soittaa hanuria –elokuvan ja jäi sille ohjaajan tielleen.

Kukaan ei ole uskaltautunut pohtimaan sitä, oliko tämä myös Laineen toiminnan perimmäinen syy: saada hyvä mies remmiin tilanteessa, jossa Laineelta vaadittiin Särkän tallin toimintaperiaatteiden mukaisesti lähes tauotta elokuvaa elokuvan jälkeen. Hengähdystaon jälkeen Laine ohjasikin yhden 1940-luvun parhaimmistaan, Prinsessa Ruususen.

– Jari Sedergren 31.8. 2005

Ei kommentteja: