maanantaina, elokuuta 15, 2005

Vihaan sinua – rakas

Ruotsinkielinen nimi: Älskling, jag hatar dig. Valmistusmaa ja -vuosi: Suomi 1951. Tuotantoyhtiö: Oy Suomen Filmiteollisuus. Tuotannonjohto: T. J. Särkkä. Studiopäällikkö: Alf Salin. Ohjaus: Edvin Laine. Käsikirjoitus: Ensio Rislakin näytelmästä (1946). Kuvaus: Osmo Harkimo. B-kuvaaja: Olavi Tuomi. Lavastus: Aarre Koivisto. Ehostus: Tuulikki Uskali. Musiikki: Heikki Aaltoila. Leikkaus: Armas Vallasvuo. Ääni: Kurt Vilja. Kuvaussihteeri: Maila Toivo. Järjestäjä: Eino Ritari. Pääosissa: Ansa Ikonen (Leena Karnala), Edvin Laine (kamreeri Esa Karnala), Leena Häkinen (Kirsti Lumio), Eila Peitsalo (Mirja Karnala), Lasse Pöysti (teekkari Tauno Karnala), Eija Inkeri (Tellervo Karnala), Jalmari Rinne (tuomari Halttunen), Eine Laine (rva Vaulonen, Leenan äiti), Kunto Karapää (Pauli Tervala), Marjatta Kallio (täysihoitolan sisäkkö), Rauni Luoma (nainen täysihoitolassa), Kullervo Kalske (prokuristi Mäkinen), Nina Lindell (toimistoneiti), Pirkko Raitio (nainen täysihoitolassa), Urho Lahti (kauppaneuvos Lehtinen), Enni Rekola (nainen täysihoitolassa), Aarne Laine (vahtimestari), Rosi Rinne (nainen täysihoitolassa), Olga Tainio (opettaja), Olavi Virta (laulusolisti), Martta Kinnunen, Igmar Englund (kitaristi), Mauno Maunola (basisti), Osmo Harkimo ja Heikki Aaltoila (miehiä ravintolassa), Ossi Runne (trumpetisti). Helsingin ensiesitys: 30.11. 1951 Rex, Tuulensuu. Televisiolähetyksiä 6.1.1963 TV1, 17.09.1965 TV2, 01.12.1971 TV1, 21.07.1975 TV1, 24.12.1987 TV2, 19.03.1992 TV2, 07.04.2001 YLE TV2, 27.02.2002 YLE TV1, 26.03.2005 YLE TV2. VET A-3802 – S – 2100 m / 77 min

Edvin Laineen edellinen ohjaus Tapahtui kaukana (1950) oli sekin Valentinin eli Ensio Rislakin näytelmä. Tällä kertaa kyse oli Helsingin Kansanteatterissa vuonna 1944 ensi-iltansa saaneesta näytelmästä. Sen sijaan ei ole täyttä varmuutta siitä osallistuiko toinen näytelmäkirjailija, Topias alias Toivo Kauppinen tämän elokuvan elokuvakäsikirjoituksen tekemiseen kirjailijan itsensä ohella. Kauppinen on kyllä elokuvan tilinpidon mukaan saanut 20000 markkaa – tosin matkakorvausmomentilta (eli verovapaana…). Elokuvan krediitit eivät asiaa sen tarkemmin varmista puoleen jos toiseenkaan.

Vihaan sinua –rakas oli kolmenäytöksinen komedia, jossa ensimmäinen ja viimeinen näytös tapahtuivat Karnalan kodissa, keskimmäinen Kirsi Luomion luona. Elokuvassa tapahtumia on lavennettu tavalliseen tapaan monipuolisempaan ympäristöön: Karnalan virastoon, halttusen toimistoon, ravintoloihin ja maalla sijaitsevaan täysihoitolaan. Edellisen elokuvan tapaan tässäkin näyttelijät ottivat surutta käyttöön alkuperäisnäytelmän repliikkejä käsikirjoituksesta riippumatta, joitakin käsikirjoituksen jaksoja on puolestaan jätetty kokonaan kuvaamatta.

Helsingin Sanomien elokuva-arvostelija Paula Talaskivi oli tyytyväinen: "Vihaan sinua – rakas on onniteltava, tervetullut ja jopa esimerkillinen elokuva monessa suhteessa. Tervetullut se on jo siksi, että siinä kerrankin käsitellään sangen tyypillistä meikäläistä ja ajankohtaista aihetta, jollaisesta kotimainen elokuva yleensä on pysytellyt liiaksi erillään. Sitä paitsi se on tehty hauskasti ja hyvin."

Tietysti elokuvallisuutta korostavissa kriitikoissa löytyi myös sanottavaa "teatterimausta" ja ongelmia nähtiin myös ohjaajan roolissa, ainakin siltä osin kuin se koski päätöksen tekemistä farssimaisuuden ja vakavamman sanoman painotuksessa. Sen sijaan elokuvan tempoa kiiteltiin.

– Jari Sedergren 4.8. 2005

Ei kommentteja: