maanantaina, elokuuta 15, 2005

Zhertva vetshernjaja

Esityksissä käytetyt suomen- ja ruotsinkieliset nimet "Ehtoouhri" / "Aftonoffret". Englanninkielinen nimi: Evening Sacrifice. Valmistusmaa ja -vuodet: Neuvostoliitto 1984-1987. Tuotantoyhtiö: Leningradskaja Studija Dokumentalnyh Filmov. Tuottaja: S. Debizhev. Ohjaus ja käsikirjoitus: Aleksandr Sokurov. Kuvaus: Aleksandr Burov – 35 mm, väri. Leikkaus: L. Solovtsova. Äänitys: M. Podtakui. Esiintyjinä: vappumarssijat. – 20 min

Aleksandr Sokurovin Ehtoouhri kuvaa Neuvostoliiton rituaaleista tunnetuinta, perinteistä vappukulkuetta. Ohjaajan tavoitteena on kyseenalaistaa neuvostoelokuvan ihmisten mieliin iskostama kuva yksimielisestä kollektiivisesta ihmisjoukosta.

Ehtoouhrin valkokankaalla lainehtiva ihmismeri ei ole yksimielinen ja iloinen kollektiivi, kuten Josif Stalinin ajoista lähtien voimaa ja terveyttä uhkuvaa paraatia oli tavattu kuvata, vaan esillä on väsynyt ja päämäärätön massaihmisten joukko. Joukko dekonstruoituu yksilöiksi, joilla ei ole enää yhteistä suuntaa, vaan tilalla on kaoottinen, suuntaa vailla oleva askellus kohti ei-mitään.

Mutta ehkä sittenkin jotakin on jäljellä: elokuvan loppumetreillä kaikuu ikivanha ortodoksinen katumusrukous: “Nouskoon rukoukseni niin kuin suitsukkeen savu sinun kasvojesi eteen, minun kätteni kohotus olkoon sinulle ehtoouhri”.

Elokuva on palkittu sekä Fiipreschi-palkinnolla että Andrei Tarkovskin palkinnolla (Moskova 1987).

Lähde: http://sokurov.spb.ru/island_en/documetaries/zhertva_vechernyaya/mnp_zhv.html
Jari Sedergren 16.1. 2003

Ei kommentteja: