torstaina, syyskuuta 09, 2004

Hulk

Valmistusmaa: Yhdysvallat 2003. Tuotantoyhtiö: Universal Pictures. Marvel Enterprises, Inc.; Valhalla Motion Pictures, Good Machine. Tuotannonjohto: Kevin Feige. Tuottajat: James Schamus, Larry Franco, Gale Anne Hurd, Avi Arad. Ohjaus: Ang Lee. Käsikirjoitus: John Turman, Michael France, James Schamus (myös tarina). Stan Lee ja Jack Kirbyn Marvel-sarjakuvan hahmon pohjalta. Kuvaus: Frederick Elmes. Kuvasuunnittelu: Rich Heinrichs. Animaatio: Colin Brady (johtaja), Scott Benza (teknisen animaation johtaja). Lavastus: Cheryl Carasik. Erikoistehosteiden johtaja: Michael Lantieri. Puvut: Marit Allen. Ehostus: Janice Alexander, Gretchen Davis, Carolyn Elias, Jake Garber, Dennis Liddiard, Brad Wilder. Musiikki: Danny Elfman. Laulut: Kenneth Burgomaster ("Young Scientists"), Michael Danna ("Mother"), Marc Ferrari, Don Great (Song for Classical Guitar), Don Harper (Hulk Escapes), Dave Kushner, Duff McKagan, Slash, Matt Sorum, Scott Weiland ("Set Me Free"). Leikkaus: Tim Squyres. Äänityksen johtajat: Eugene Gearty ja Richard Hymns. Pääosissa: Eric Bana (Bruce Banner), Jennifer Connelly (Betty Ross), Sam Elliott (Ross), Josh Lucas (Glenn Talbot), Nick Nolte (David Banner, Brucen isä), Paul Kersey (nuori David), Cara Buono (Edith Banner), Todd Tesen (nuori ross), Kevin O. Rankin (Harper), Celia Weston (rva Krensler), Mike Erwin (teini-ikäinen Bruce Banner), Geoffrey Scott (presidentti), Regina McKee Redwing (kansallisen turvallisuuden asiantuntija). Helsingin ensiesitys: 18.7. 2003 Tennispalatsi, Kinopalatsi, Kino ja Forum – Teatterilevitys: Buena Vista Internationl Finland; DVD- ja videolevitys: Universal Pictures Finland Oy – VET 106639 – K11 – 138 min

Marvel-hahmojen supersankareiden joukossa Hulk on poikkeus. Hänen voimansa ei tuo onnea vaan kirouksen. Tri Bruce Banner muuttuu raivon saadessa vallan valtavaksi vihreäksi hirviöksi, joka suhtautuu kiusaajiinsa väkivaltaisesti: kyse ei ole isänmaallisesta taistelusta amerikkalaisen elämäntavan puolesta. Banner (Eric Bana) tunnistaa ongelman, mutta häntä "pelottaa eniten se, että kun se tapahtuu, kun se ottaa minusta vallan, kun menetän kontrollin täydellisesti – minä pidän siitä."

Elokuvanakin Hulk on poikkeus, sillä se on yllättävän puhepainotteinen ottaen huomioon sarjakuvalähtöisyyden.

Elokuvan opetus on se, ettei kaikkea ei pidä tavoitella, ja on asioita joista pitäisi pitää näppinsä erossa. Yleisimmällä tasolla kyse on ajankohtaisesta ongelmasta: geenimanipulaatiosta ja sen vaaroista. Hulk syntyi, kun hänen tiedemies-isänsä (Nick Nolte) tekee kokeita DNA:llaan ja laboratorio-onnettomuuden kautta se ketjuuntuu hänen poikansa geeneihin ja aiheuttaa Hulk-muunnoksen. Isän ystävä on Betty Ross. Rakkaudessaan tiedemies ei onnistu, hän on "emotionaalisesti etäinen", mistä Betty sanoo pitävänsä. Bettyn isä on kenraali Ross (Sam Elliott), joka on sen sortin sotahullu, että on päättänyt nitistää viholliseksi kokemansa Hulkin.

Näin olemme ilmiselvästi oidipaalisten ongelmien äärellä, ja sen kunniaksi saamme seurata vahingoittuneiden lasten elämää enemmän kuin tarpeeksi. Bannerilla on muistihäiriöitä lapsuutensa ongelmien vuoksi, ja ne realisoituvat isää tavatessa.Kun armeija saa tietää Hulkin voimista se päättää tappaa hirviön aivan kuten sadoissa muissakin hirviö- ja muukalaiselokuvissa jo vuosikymmenet. Mutta ei siinä kaikki, sillä samalla asialla on myös Talbot, joka haluaa saada Bannerin salaisuuden haltuunsa kasvattaakseen itse-itseään korjaavia sotilaita motiivinaan raha.

Onneksemme ohjaaja Ang Leellä on muutakin intressiä kuin saada aikaan vauhdikas toimintaelokuva. Hän nimittäin ajattelee teemaansa varsin syvällisesti ja onnistuu myös teknisesti, jopa kuvaruudun jakamisessa ja kuvan syvyysvaikutelman informaatiota lisäävässä käytössä. Lähikuvien vaihtelevat kuvakulmat ovat saaneet vaikutteita sarjakuvista.

Hulkin esi-isiä ei tarvitse hakea King Kongia kauempaa, intertekstuaalisia referenssejä harrastaville näyttäytyvät itsestään selvänä myös sellaiset esikuvat kuin Frankensteinin morsian, Tri Jekyll ja Mr Hyde, Citizen Kane ja Valiojoukko. Kenraali Rossissa saattaa olla vivahdus vielä huimempaa esikuvaansa kenraali Jack D. Ripperiä.

– Eri lähteitä käyttäen Jari Sedergren 13.7. 2004

Ei kommentteja: