torstaina, syyskuuta 09, 2004

In the Bedroom

Suom. nimi: Satimessa. Valmistusmaa ja -vuosi: Yhdysvallat 2001. Tuotantoyhtiöt: Miramax Films, Good Machine, GreenStreet Films Inc., Eastern Standard Film Company Inc. Tuotannonjohto: Ted Hope, John Penotti, Stephen Dembitzer (co-exec.), Penn Sicre (co-exec.). Tuottajat: Graham Leader, Ross Katz, Todd Field. Tim Williams (co-prod.) Ohjaus: Todd Field. Käsikirjoitus: Rob Festinger ja Todd Field Andre Dupusin romaanista "The Killing". Kuvaus: Antonia Calvache. Lavastus: Shannon Hart (prod. design), Christopher Freeman (art dir.), Joshua Outerbridge (set decoration). Erikoistehosteet: Brian Ricci. Puvut: Melissa Economy. Ehostus: Bob Harper, Sally J. Harper (hiukset), Terri Harper. Musiikki: Thomas Newman. Leikkaus: Frank Reynolds. Ääni: Will Riley (supervising sound editor), Lisa Varetakis (sound editor), Edward Tise (sound mixer). Pääosissa: Sissy Spacek (Ruth Fowler), Tom Wilkinson (Matt Fowler), Nick Stahl (Frank Fowler), William Mapother (Richard Strout), William Wise (Willis Grinnel), Celia Weston (Katie Grinnel), Marisa Tomei (Natalie Strout), Karen Allen (Marla Keyes), Frank T. Wells (Henry), W. Clapham Murray (Carl), Justin Ashforth (Tim), Terry A. Burgess (yleinen syyttäjä), Jonathan Walsh (isä McCasslin), Diane E. Hamlin (Davisien avustaja), Camden Munson (Jason Strout), Christoper Adams (Duncan Strout), Henry Field (nuori Frank / Rockland T-Ball), Deborah Derecktor (Janelle), Harriet Dawkins (Alma Adamson), Bill Dawkins (Elwyn Adamson), Kevin Chapman (Timin ystävä), Joseph Field (tuomari, oma itsensä), David Blair (Marlboro Man), Veronica Cartwright (ministeri televisiossa). Helsingin ensiesitys: 22.3. 2002 Tennispalatsi 11, Forum 2 – maahantuoja: Finnkino Oy – K11 – 130 min

Todd Fieldin elokuva Satimessa alkaa kesäromanssina, mutta osoittautuu elokuvaksi kostosta. Se on päällisin puolin elokuva rakkaudesta ja väkivallasta, eikä siitä puutu vivahteita thrilleristäkään, mutta jos kysytään mitä asioita se käsittelee, nuo eivät riitä vastaukseksi. Asiallisesti se on elokuva ihmisistä, jotka joutuvat niin suureen hankaukseen keskenään, että jonkun heistä on taivuttava katkeamiseen asti.

Romantiikkaa elokuvassa toki on, sillä alussa opiskelupaikkansa varmistanut Frank Fowler (Nick Stahl) on rakastunut omalla tavallaan kolmikymppiseen kahden lapsen äitiin Natalie Stroutiin (Marisa Tomei). Natalie on kyllästynyt aviomieheensä, rikkaan perheen kakaraan, josta on tullut törkeä aviomies. Frankin vanhemmat varoittavat häntä, mutta varoituksen sana ei kuulu, ja kyse on hänen mielestään vain kesäheilasta.

On selvää, että Frank on vain puoliksi rakastunut Nataliehen, mutta häntä kiehtoo se, että hän ylipäänsä voi olla rakastunut. Natalie ymmärtää tilanteen kokeneempana paremmin. Natalien aviomiehen pelottavuus on siinä, kuinka hän kykenee peittämään sen.

Tarinaan liittyy myös Ruth Fowler (Sissy Spacek), jolla on työnsä paikallisessa lukiossa. Hänen aviomiehensä Matt (Tom Wilkinson) on lääkäri. He elävät hyvää keskiluokan elämää, liberaalia, mutta silti sellaista jossa on tukku asioita vaiettavana. Mathin ja Ruthin avioliitto on elokuvan todellinen tarina, mutta elokuva valitsee toisen tien, koska se ei halua kertoa mitä tapahtuu, vaan miksi.

Ruthin ja Mattin pariskunta tietää tarkalleen mitä he ovat tekemässä: he osaavat pelata, mutta tärkein kysymys kuuluukin, miten käy silloin, kun kovat ajat koittavat. Todelliset tunteet paljastuvat vasta loppuratkaisussa, jolloin makuuhuoneen salaisuudet, puhutut ja puhumattomat, vieläpä unelmoidutkin käyvät lopullisen selväksi.

– Jari Sedergren Suomen elokuva-arkiston esitteessä eri lähteitä käyttäen 1.8. 2004

Ei kommentteja: