torstaina, syyskuuta 09, 2004

Wong Fei-Hung

Muita nimiä: Olipa kerran Kiinassa / Once Upon a Time in China I. Valmistusmaa- ja -vuosi: Hongkong 1991. Tuotantoyhtiö: Golden Harvest Company Ltd., Film Workshop. Tuottaja: Hark Tsui, Raymond Chow. Ohjaus: Hark Tsui. Käsikirjoitus: Hark Tsui, Yuen Kai-chi, Leung Yiu-ming, Tang Pik-Yin. Kuvaus: Chan Pui-kai. Musiikki: James Wong (I), Romeo Diaz. Leikkaus: Mak Chi-Sin. Muut osallistujat: Kar-leung Lau (kuvasuunnittelu). Pääosissa: Kent Cheng (Porky Lang), Jacky Cheung (Buck Teeth So), Rosamund Kwan (Aunt Yee), Jet Li (Wong Fei-Hung), Biao Yuen (Leung Fu). Helsingin ensiesitys: 15.1.1999. Kino Engel 1. Maahantuojat: Cinema Mondo teatterilevitys, Vision Park Distribution Oy 1999 videolevitys, Filmifriikki DVD-levitys. VET: 101060 – K16 – 3675m / 134 min / 128 min

Fei-Hung Wong (1847-1924) ei ole elokuvien päähenkilönä suinkaan uusi kohde. Vuosina 1949-2001 hän on ollut päähahmo ainakin 200 elokuvassa, ja jo 1930-luvulta lähtien hänet tunnetaan monien toimintaromaanien sankarihahmona. Kyse on siis kiinalaisen kulttuurin keskiössä olevasta tunnetusta hahmosta. Nyt Wongia näyttelee Jet Li, mutta tunnetuin hahmo on epäilemättä Tak-Hing Kwan, joka henkilöi Wongia yli sadassa elokuvassa.

Fei-Hung Wong oli taistelulajien mestari, joka käy tässä 1800-luvun lopulle sijoittuvassa elokuvassa taistelua Kiinan (ja Vietnamin) imperialistisesti jakaneita Ranskaa, Englantia ja Amerikkaa vastaan. Kun Yee-täti palaa Yhdysvalloista täysin länsimaistuneena, Wong omaksuu suojelijan roolin. Korruptoituneet virkamiehet, suoranaiset petturit ja laiton orjarinki antavat kukin oman haasteensa diplomaattista ja rauhanomaista, vaikkakin kansallismielistä ratkaisua hakevalle.

Suojelutehtäväkin osoittautuu hankalaksi tehtäväksi sen jälkeen Wongin taistelukoulu ja sen kouluttama sotaväki osallistuvat koviin katutaisteluihin sekä vieraiden että paikallisten hallitusten kanssa. Wongin sotilaat pidätetään ja Wong itse asetetaan tekaistujen syytteiden perusteella kotiarestiin. Kun Yee-täti sitten kidnapataan, Wongin mitta on täysi.

Elokuvan teemoja ovat siis perinteiseen tapaan dikotomiat rauhanomaisuus vs. taistelu ja kansallinen vs. länsimainen imperialismi. Historiallisesti todellinen Wong opetti yhdeksän poikaansa pidättäytymään väkivallasta ellei heitä uhattu. Syynä tähän oli yhden hänen poikansa kuolema paikallisen huumeliigan käsissä. Wongin kolme ensimmäistä vaimoa kuoli varhain, neljäs oli itsekin taistelulajien mestari, ja kuoli 80 vuotta avioliiton solmimisen jälkeen vuonna 1983.

Taistelujen kiihtyessä jopa Yee-täti joutuu asettamaan länsimaisen ideaalin kysymyksenalaiseksi, mutta toiminnan perusulottuvuutena pysyy kuitenkin kysymys siitä, voiko kung-fun tarjoamilla keinoilla taistella aseita vastaan?

Hark Tsui on hongkongilainen mestariohjaaja, jonka täysipainoisia, värikylläisiä ja juoneltaan rikkaita toimintaelokuvia alkoi Suomeenkin tulla 1990-luvun alussa. Olipa kerran Kiinassa on aasialaisen toimintaelokuvan kategoriassa tunnustetusti yksi parhaimmista, vaikka tietysti Harkin läpimurto-ohjaus Peking Opera Blues (1986) nauttii sekin suurta kunnioitusta alan asiantuntijoiden piirissä. Hark tunnetaan myös taitavana tuottajana, esimerkkeinä Swordsman II (1991) ja A Chinese Ghost Story (1987, Ching Siu Tung).

Harkin ohjaus on taitavaa. Joukkotaistelujen näyttävyydestä huolimatta huomio kiinnittyy erityisesti päätaisteluun, jossa kaksi tasavahvaa mestaria kohtaa toisensa. Jos kohta taistelijat käyttävät kaiken mahdollisen tilan taisteluunsa, sitä tekee myös kamera, joka on laskettavissa melkeinpä kolmanneksi taistelijaksi. Tämän armeijan johtajana Hark on loistelias.

– Jari Sedergren Suomen elokuva-arkiston esitteessä 11.3. 2003

Ei kommentteja: