torstaina, syyskuuta 09, 2004

Jana Aranya

Muita nimiä: Jana Aranya / Mellanhanden / The Middleman. Valmistusmaa ja -vuosi: Intia 1975. Tuotantoyhtiö: Indus Films. Tuottaja :Subir Guha. Ohjaus: Satyajit Ray. Käsikirjoitus: Satyajit Ray perustuen Mani Shankar Mukherjeen romaaniin "Jana Aranya". Kuvaus: Soumendru Roy. Lavastus: Ashoke Bose. Musiikki: Satyajit Ray. Gluck: Autuaitten sielujen karkelo oopperasta Orfeus ja Eurydikhe. Leikkaus: Dulal Dutta. Ääni: J. D. Irani, Anil Talukdar, Adinath Nag, Sujit Ghosh. Pääosissa: Pradip Mukherjee (Somnath Banerjee), Satya Banerjee (Somnathin isä), Dipankar Dey (Bhombol), Lily Chakravarti (Kamala, Bhombolin vaimo), Gautam Chakravarti (Sukumar), Aparna Sen (Somnathin tyttöystävä), Sudesna Das (Sukumarin sisar Kauna, jota kutsutaan Juthika-nimellä), Utpal Dutt (Bisuda), Rabi Ghosh (Mr. Mitter), Bimal Chatterjee (Adok). – S – 131 min

Jana Aranya on intialaisen Satyajit Rayn (1921-1992) Kalkutta-trilogiaksi nimetyn sarjan viimeinen filmi. Ensimmäinen oli Pratiwandi (1970), toinen Seemabaddha (1971). Kaikki kolme filmiä tarkastelevat sitä vaikutusta, joka Kalkutan kaltaisella suurella kaupungilla on koulutettuun nuorisoon ja siihen hintaan, mitä se heiltä vaatii.

Ray tuntee kotikaupunkinsa piirteet, mikä ei aina ole ollut niiden mieleen, jotka haluavat nähdä vain asioiden parhaat puolet. Elokuvassa yhdistyvät liike-elämän etiikkaan ja moraaliin liittyvät teemat niihin paineisiin, joita perheet intialaiselle nuorelle asettavat niin menestyksen kuin sopivaisuuden suhteen.

Elokuvan päähenkilö Somnath (Pradip Mukherjee) on aluksi nuhteeton, vilppiä viimeiseen asti väistävä opiskelija, joka saa kestää pahoja vastoinkäymisiä ensin virkamiestutkintoa tenttaavan opettajan, sitten rikkaampaan avioliittoon hakeutuvan tyttöystävän taholta. Odotettua huonompien paperien kanssa vastavalmistunut Somnath on valmis ystävänsä Sukumarin (Gautam Chakravarti) avustamana siirtymään työelämään. Hän onnistuu pääsemään joihinkin työpaikkahaastatteluihin, mutta ne eivät järjettömine kysymyksineen alkuunkaan vastaa hänen odotuksiaan.

Myöhemmin hän tapaa vanhemman yrittäjän Bisudan (Utpal Dutt), jolta ei puutu kadulla opittuja käytännön bisnestaitoja. Bisudan opastuksella Somnathista tulee intialaisessa kaupankäynnissä oleellinen välimies, jonka tehtävänä on järjestää kauppa niin että tilaajan tarvitsemat asiat ostetaan halvalla ja myydään kalliilla. Somnathin isä muodostaa kuitenkin ongelman, sillä hän pitää häpeällisenä jalosäätyisen perheen maineelle sitä, että pojan on sotkeudettava niinkin alhaiseen asiaan kuin rahan tekeminen kauppojen avulla. Asiaa ei auta se, että Somnathin veljen asenne on muuten ongelmallinen.

Somnath ei ole kuitenkaan tyytyväinen uuteen uraansa, vaikka onnistuukin uuden uransa pikkukaupoissa paremmin kuin ystävänsä Sukumar, joka ajautuu pysyvästi taksinkuljettajaksi ja sen myötä köyhyyteen. Somnath haluaa enemmän, mutta suuret asiakkaat vaativat suuria palveluksia, joiden kanssa omat periaatteet on myytävä. Mutta kuten amerikkalaiset asian ilmaisevat: "To get along you got to go along."

Kun eräälle merkittävälle asiakkaalle pitää löytää prostituoitu tarjoamaan seksipalveluja, nuoren miehen idealismi joutuu lopulliseen koetukseensa, sillä prostituoitu ei ole kukaan muu kuin Sukumarin sisko.

– Jari Sedergren Suomen elokuva-arkiston esitteessä 4.2. 2004

Ei kommentteja: