Tämän elokuvan voit nähdä DocPoint-elokuvafestivaaleilla Helsingissä 12. - 16.1. 2004
Valmistusmaa ja -vuosi: Suomi 1969. Ohjaus, tuotanto, käsikirjoitus: Peter von Bagh. Kuvaus: Antti Peippo. Äänitys: Erkki Seiro, 12 min
Joulukuu ei näyttäytynyt radikalisoituneelle Peter von Baghille perinteisenä perhejouluna. Hänen lähtökohtanaan oli kaupallisen maailman ironisuus: jopa sodat voitiin keskeyttää hetkeksi ilman taloudellisen laman vaaraa taloudellisesti tuottavan joulun aikaan.
Esikuvina toimivat Jean-Paul Sartren ja Franz Fanonin tekstit ja William Faulknerin "Villipalmujen" joulukritiikki: "Joulu, porvariston kirkastumisen suuri juhla, vuodenaika, jolloin Taivas ja Luonto, kerrankin yksimielisinä, julistavat meidät kaikki aviomiehiksi ja isiksi pintamme alla, ja jolloin kullatun seimen muotoisen alttarin edessä ihminen saa vapaasti ryömiä rajattoman sentimentaaliselle palvomisorgialle antautuneena ja kumartaa satua, joka on vallannut läntisen pallonpuoliskon, ja jolloin seitsemän päivänä aikana rikkaat jatkavat rikastumistaan ja köyhät köyhtymistään yleisen armahduksen turvin: tuon sovitun viikon valkaisu, joka jättää lehden puhtaaksi ja valkoiseksi, valmiina vastaanottamaan uusia koston ja vihan merkintöjä."
Joulukuun rakentui etukäteen tunnetuista osista: se on dokumentaarielokuva, mutta löysästä käsikirjoituksesta huolimatta se perustui hänen mukaansa tarkkaan temaattiseen jäsennykseen, myös sen kuvat olivat melko täsmällisesti määriteltyjä jo ennen kuvausvaihtetta. Joulukuussa vain talousihmeeksi tulkitun Lucia-neidon laskeutuminen Suurkirkon portaita on muotoutunut elokuvaan rentoutta tuottavana "spontaanina vastauksena dokumentaarisen tapahtumasarjan haasteeseen."
Elokuvan toinen keskeinen teema on nuoruus ja nuoriso, tuo "tärveltymätön mahti, jonka suosiota maailman valtaapitävät tavoittelevat", nuorison hyväksikäyttöön "kapitalistien mainosnukkeina" esimerkiksi pankin nuorisotilin mainostuksessa. Sen vastapainona ovat kasvojen esittämät viattomuus, rehellisyys ja kauneus.
Joulukuun kolmas teema on informaatio: elokuva esittää purevat kannanottonsa maailmankuvien muotoutumisen ja tiedonvälityksen puutteista luokkaristiriitojen, taloudellisen hyväksikäytön ja olennaisten poliittisten realiteettien suhteen.
maanantaina, tammikuuta 03, 2005
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti