tiistaina, elokuuta 30, 2016

Eisenstein in GuanajuatoEisenstein in Guanajuato


Hollanti – Meksiko – Suomi – Belgia – Ranska 2015. Tuotantoyhtiö: Submarine. Yhteistyössä: Fu Works, Paloma Negra Films, Edith Film Oy, Potemkino, Nollywood, Vrijzinnig Potestantse Radio Omroep, Yleisradio, ZDF / Arte.Tuotannonjohto: Alejandro Sánchez de la Peña. Tuottajat: Bruno Flix, San Fu Maltha, Cristina Velasco, Femke Wolting. Apulaistuottajat: Peter De Maegd, Liisa Penttilä. Ohjaus ja käsikirjoitus: Peter Greenaway. Apulaisohjaajat: Julio Quezada Orozco, Dand Chavez. Kuvaus: Reinier van Blummerer. Lavastus: A.D.: Ana Solares, lavasteet: Hector Iruegas, rakenteet: Laura Fieyro. Erikoistehosteet: Florentijn Boss (ja muu Flow VFX -väki). Puvut: Brenda Gomez.Ehostus: Elena Lopez Carreon, Mari Paz Robles. Musiikki: Patrick Lemmens (musiikin johtaminen). Leikkaus: Elmer Leupen. Ääni: Raúl Locatelli. (Mukana mm. Jani Hietanen, Tapio Liukkonen, Micke Nyström.) Sdrjan Kurpjel (johtava äänileikkaaja), Nick Lowe (apulaisäänileikkaaja). Pääosissa: Elmer Bäck (Sergei Eisenstein), Luis Alberti (Palomino Cañedo), Maya Zapata (Concepción Cañedo), Lisa Owen (Mary Sinclair), Stelio Savante (Hunter S. Kimbrough), Rasmus Slätis (Grisha Alexandrov), Jakob Öhrman (Edouard Tisse), Raino Ranta (Meierhold).  105 min


Neuvostolainen elokuvantekijä Sergei Eisenstein oli taiteellisen luomistyönsä huipussa, kun hän vuonna 1931 matkusti Meksikoon elokuvantekoon. Neuvosto-ohjaaja ei tunnustetusta asemastaan huolimatta ollut saanut kaikkea haluamaansa. Saapuessaan Guanajuaton kaupunkiin Hollywood oli hylännyt hänet eikä stalinismista kärsivän Neuvostoliiton taidepolitiikkakaan hellinyt elokuvantekijää loistavista saavutuksista huolimatta.

Guanajuatossa Eisensteinin oppaana toimi Jorge Palomino y Cañedo. Hänen johdatuksessaan ohjaaja sai kokea rakkauden eli Eroksen ja kuoleman eli Thanatoksen toisiinsa kietoutuneen suhteen, joka oli kuin määrätty elokuvan efektien luomiseen, mutta joka oli elämässä raskasta kestää. Eisensteinin tekeillä ollut elokuvaprojekti ”Que Viva Mexico” ei näissä elämän melskeissä – mukaan lukien Montezuman kosto! – edennyt toivotulla tavalla, varsinkaan kun tuottajat, amerikkalaiskirjailija Upton Sinclairin Mary-vaimo ja hänen veljensä Hunter S. Kimbrough eivät olleet kiinnostuneet suuresta elokuvataiteesta. Eisenstein saakin aiheen pohtia, miksi idiootit saavat aina niin paljon rahaa ja suuret ihmiset niin vähän.

Peter Greenawayn energiantäyteinen elokuva tutkii luovan neron mieltä silloin kun tämä kohtaa rakkauden halut ja pelot, seksin ja kuoleman niinä kymmenenä päivänä, jotka auttoivat elokuvan mestaria muovaamaan uraansa sellaiseksi, kun tiedämme sen olevan. Sen sijaan on selvää, että ohjaaja ei ole pyrkinyt historialliseen tarkkuuteen – asiasta valittaneiden kriitikoiden lausumien keskimäärä on, että aikalaiset eivät olisi elokuvasta tunnistaneet Eisensteiniä.

Elokuvan yhteistyökumppaneista yksi on Yleisradio. Suomen elokuvasäätiö myönsi elokuvan tekemiseen 150 000 euroa. Näiden vastapainoksi elokuvan tekemiseen on osallistunut pääosan esittäjää Elmer Bäckia myöten moni suomalainen ammattilainen.

Pääosan esittäjä, elokuvan nopeatempoisessa rytmissä taitavasti toimiva, vuonna 1981 syntynyt Elmer Bäck työskentelee nykyisin teatterissa Berliinissä. Hänet muistetaan Enok Kajanderin roolissa elokuvassa Missä kuljimme kerran. Lisäksi hän näytteli tv-sarjassa Lemmenleikit. Teatterinäyttelijänä hänen teattereitaan ovat olleet Klockriketeatern, Viirus ja Wasa Teater.

– Jari Sedergren 2015

Ei kommentteja: