tiistaina, elokuuta 30, 2016

Love Is AllLove Is All
Love Is All: sata vuotta rakkautta / Love Is All: 100 Years of Love & Courtship

Iso-Britannia 2014. Tuotantoyhtiö: Lone Star Production, Crossover Labs. Tuotanto: Martin Rosenbaum ja Mark Atkin. Ohjaus: Kim Longinotto. Leikkaus: Ollie Huddleston. Musiikki: Richard Hawley. K7 – 74 min (DCP)

Ystävänpäiväelokuva vuonna 2016 Orionissa on Kim Longinotton Love Is All: sata vuotta rakkautta. Se on dokumenttielokuva elokuvien keskeisimmän teeman, rakkauden, kuvauksesta läpi elokuvan historian.

Koosteen liikkeelle lähtö tapahtuu 1800-luvun lopussa, jolloin suudelma oli rakkauden sensaatiomainen merkki. Vuoden 1899 tapaus oli nimeltään Kiss in the Tunnell. Päätöspisteeksi on valittu samaa sukupuolta olevien avioliitosta nykypäivässä. Teemoja taitavasti yhdistävän musiikin on luonut ”indieikoni” Richard Hawley – muistaako kukaan bändin Longpigs tai miehen rockabillyn täyteiset sooloalbumit? Yhtä kaikki, sävelmaailma on moderni – juuri sopivaa aineista mustavalkokuviin elokuvista ja uutiskatsauksista.

On selvää, että koosteen joutuu tarttumaan eri aikakausien moraalisiin arvoihin. Muutos ja erilaisuus ovat tällöinkin avainasemassa, kuten historiallisessa tarkkailussa yleisemminkin. Sota tuo omat kommervenkkinsä maailman rakkauden tilaan ja niin tekee myös nuorisokulttuuri. Flirtti, teehetket ja välillä myös fyysinen taistelu ovat osa rakkauden maailmaa.

Love Is All tekee selväksi, että rakkautta on monenlaista ja niin ovat myös valittujen kuvien väliin obskuurit lähteet – siis paljon muuta kuin Clark Gable ja Vivian Leigh elokuvassa Tuulen viemää tai Humphrey Bogart ja Ingrid Bergman Casablancassa, mutta se, onko rakkaus aina totta, jää katsojan päätettäväksi: muuttuuko rakkaus vai sittenkin vain maailma?

-       Jari Sedergren 2016

Ei kommentteja: