tiistaina, elokuuta 30, 2016

Flushed AwayFlushed Away
Virran viemää / Bort spulad

Iso-Britannia, Yhdysvallat 2006. Tuotantoyhtiö: DreamWorks Animation, Aardman Animations, DreamWorks SKG.Tuottajat: Peter Lord, David Sproxton, Cecil Kramer. Ohjaus: David Bowers, Sam Fell. Käsikirjoitus: Dick Clement, Ian La Frenais, Chris Lloyd, Joe Keenan, Will Davies – alkuperäisen tarinan tekijät Sam fell, Peter Lord, Dick Clement & Ian La Frenais. Leikkaus: Erik Dapkewicz, John Venzon. Kuvaus: Brad Blacbourn, Frank Passingham. Erikoistehosteet: . Kuvasuunnittelu: David James. Musiikki: Harry Gregson-Williams. Suomenkielisen version dialogin ja laulujen ohjaus: Ulla Renko. Pääosissa ääninäyttelijöinä: Hugh Jackman (Roddy), Kate Winslet (Rita), Ian McKellen (The Toad), Jean Reno (Le Frog), Bill Nighy (Whitey), Andy Serkis (Spike) ///// Lorenz Backman (Roddy), Matleena Kuusniemi (Rita), Veeti Kallio (Sid), Jukka Voutilainen (Von Kon na), Niko Saarela (Spike), Pertti Koivula (Whitey), Pekka Autiovuori (Le Koipi). Helsingin ensi-esitys: 1.12.2006, maahantuoja: Finnkino Oy. Televisiossa: MTV3 – 25.4.2011, 8.1.2012, 13.9.2014, 26.12.2014. VET: 203758 – K7 – 2360 m /  87 min

Aardmanin menestyselokuvat Wallace ja Gromit tai vaikkapa Kananlento olivat animaatiokokemuksia, jotka saivat odottamaan yhtiön tuotannolta varsin paljon. Virran viemää ei tuota siinä suhteessa pettymystä, että kyse on ainakin päällisin puolin erilaisesta kokemuksesta, ovathan animaation päähenkilöinä kaikkea muuta kuin ne tavalliset ylisöpöt hahmot. Elokuva nimittäin kertoo rotista ja sijoittuu viemäriverkostoon.

Turvattua ja jopa luksuselämää omassa häkissään viettänyt Roddy-rotta törmää hänen lukaaliinsa tulvan tuomana tunkeutuneeseen viemärirottaan, joka vetää yksinäisyyteen kyllästyneen Roddyn mukanaan villiin viemärielämään. Pöntön kautta – kuinkas muuten. Siellä yksinäisyydestä ei voi olla mitenkään kyse, sillä rottien yhdyskunta on kovista olosuhteista huolimatta varsin suuri. Maan alaisissa viemäreissä elää myös Rita, varsin villi rokkaava rottaneito, joka omalla laivallaan purjehtii koskesta toiseen viemäverkoston vaaroille alttiilla reiteillä.

Rottamaailmassa on myös pahis, sammakko Toad – nimi tarkoittaa rupikonnaa – jonka pääaivoituksena on saattaa koko rottakaupunki tuhoon. Häntä auttaa uskollisten rottalakeijoiden lauma, joka tekee parhaansa estääkseen Roddyn paluun tuttuun ja turvalliseen maailmaan.

Brittiläis-amerikkalainen tuotanto Virran viemää on varsin hauska ja vauhdikas elokuva, se on animoitu huolellisesti ja äänityöt ovat onnistuneita. Aikuisia ei viekotella kaksimielisyyksillä, mutta Aardman-tuotannoille tyypillinen nokkeluus näkyy piirrosten oivalluksissa silloin, kun katseen suuntaa esimerkiksi animaation pääjuonen ulkopuolelle piirrettyihin ”lavasteisiin”. Myös toimintakohtaukset saivat kiitosta.

Brittiläisen Aardmanin ja amerikkalaisen DramWorksin yhteistyö näyttää sujuneen hyvin. Ohjaajistakin David Bowers on uudelta mantereelta ja Sam Fell vanhalta. Sen verran juttu vetää Britanniaan päin, että viemärit ovat Lontoossa.

      Jari Sedergren 2016

Ei kommentteja: