tiistaina, elokuuta 30, 2016

FrozenFrozen

Yhdysvallat 2013. Tuotantoyhtiö: Walt Disney Animation Studios.Tuottaja: Peter Del Vecho. Ohjaus: Chris Buck ja Jennifer Lee. Käsikirjoitus: Jennifer Lee – Hans Christian Andersenin Lumikuningatar ja Chris Buckin, Jennifer Leen ja Shane Morrisin tarina. Leikkaus: Jeff Draheim. Kuvaus:. Erikoistehosteet: . Musiikki: Chirstophe Beck. Suomenkielinen ääniohjaus: Markus Bäckman. Pääosissa: Prinsessa Elsa (Katja Sirkiä / Idina Menzel), Anna (Saara Aalto / Kristen Bell), Kristoff (Axl Smith / Jonathan Groff), Olaf (Tero Koponen / Josh Gad). Helsingin ensi-esitys: 20.12.2013 Tennispalatsi, Kinopalatsi. maahantuoja: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland. 108 min

Walt Disneyn studion perustaja Walt Disney (1901–1966) aloitti piirrosanimaatioelokuvat jo 1930-luvun puolivälissä Lumikilla ja seitsemällä kääpiöllä. Aku Ankan ja Mikki Hiiren tapaiset hahmot ovat kestäneet ajan muutokset vain pienellä hiomisella, ja aina uudet sukupolvet ovat omaksuneet ne vaivatta.

Uuden aikakauden merkit olivat kuitenkin näkyvissä silloin, kun Disney ja Pixar fuusioituivat. Perinteisten piirrosanimaatioiden aika alkoi olla ohi – Hayo Miyazakin Japanissa näihin päiviin asti luomaa poikkeusta lukuun ottamatta. Animoidut elokuvat ovat tietokoneanimaatioita. Frozenin ilmestyessä kriitikko Juhani Nurmi vertaili Kalevassa (20.12.2013) uutta ja vanhaa: ”Disneyn uutuuselokuva Frozen kuitenkin osoittaa, että oikeanlaisella käsikirjoituksella, hallitulla ohjauksella ja sydäntä lämmittävällä nostalgialla voi hyvinkin tavoitella menestyksekkäästi entisaikojen huippuhetkiä.”

Paitsi perinteinen animaatiotarina, ainakin hengessä se on H. C. Andersenin klassikkosatu Lumikuningattaren toisinto, Frozen on musikaalia muistuttava lauluosuuksineen – monien musikaalien tavoin, elokuvan tarina painottaa voimakkaita naishahmoja. Lyhyesti sanottuna Frozen on ”huurteinen seikkailu, jossa luodaan jäällä ja lumella kiehtova pienoismaailma”, kuten Tuomas Riska luonnehti uutuutta Ilta-Lehdessä (2.12.2013). Pohjoismaiselle katsojalle hauskaa on se, että tarina sijoittuu pohjoiseen, jossa esillä ovat porot, revontulet ja puutalot. Ehkä luminen Arendelin kuningaskunta muistuttaa Skandinavian maista eniten Norjaa, johon laskeutuu ikuinen talvi. Se aiheuttaa suurimmalle osalle kuningaskunnan asukkeja suuria ongelmia.

Frozenin juonikuvioon kuuluu myös rakkaustarina, mutta enemmän kuin sivujuoneksi jäävä aihio, esille nousee sisarusten välinen vahva side – siitä huolimatta että he ovat keskenään varsin erilaisia.

      Koosti Jari Sedergren 2016

Ei kommentteja: