tiistaina, elokuuta 30, 2016

Napapiirin sankarit 2Napapiirin sankarit 2


Suomi 2015. Tuotantoyhtiö: Yellow-Film & TV. Executive-tuottajat: Dome Karukoski, Pekko Pesonen, Jorma Reinilä.Tuottajat: Olli Haikka ja Jarkko Hentula. Linjatuottaja: Sirkka Rautiainen. Ohjaus: Teppo Airaksinen. Käsikirjoitus: Pekko Pesonen – Pekko Pesosen ja Jaakko Kajánin tarinasta. Leikkaus: Jussi Rautaniemi. Kuvaus: Teppo Högman. Erikoistehosteet: . Lavastus: Ville Katramo, Okku Rahikainen. Pukusuunnittelu: Ninni Lahtinen. Maskeeraussuunnittelu: Laura Rantaniemi. Musiikki: Kalle Koivisto. Äänisuunnittelu: Juha Hakanen. Pääosissa: Jussi Vatanen (Janne Syväjärvi), Pamela Tola (Inari Juntura), Timo Lavikainen (Tapio Räihänen), Kari Ketonen (Pikku-Mikko), Miia Nuutila (Marjukka), Santtu Karvonen (Kämäräinen), Joonas Nordman (Sekis), Janne Reinikainen (Kittilän runkkari 1), Kari Hietalahti (Kittilän runkkari 2), Juho Milonoff (Kittilän runkkari 3), Anna-Leena Härkönen (reseptionisti), Maarit Poussa (2. reseptionisti), Erkki Hetta (Jannen isä), Sinikka Mokkila (Jannen äiti), Matti Onnismaa ja Jouko Puolanto (poliisit), Helena Valkee (Inarin äiti), Nika Savolainen (ranskatar häissä), Ari Artkivi (saksalainen herra), Kristiina Naamanka (saksalainen nainen), Henry Ahola, Santeri Koskenranta ja Harri Korkiakoski (teinipoikia), Viivi Matinlompolo (kaupanmyyjä). Helsingin ensi-esitys: 30.9.2015 Kinopalatsi 1, Tennispalatsi 1, K12 – 87 min


Napapiirin sankarit pohjusti vuonna 2010 uuden kymmenluvun tyypillisiä trendejä Pekko Pesosen käsikirjoittamalla ja Dome Karukosken ohjaamalla komedialla Lapin maisemissa. Komedioiden ja jatko-osien kultakautena oli selvää, että yli 400 000 katsojan menestykselle tehdään jatkoa. Dome Karukoski siirtyi pois ohjaajan puikoissa, mutta jäi ”executive-tuottajaksi”, samalla kun remmiin astui Teppo Airaksinen, jonka kokemuksiin kuului railakkaan ja toiminnallisen Kulman pojat -komedian ohjaus vuonna 2012.

Jatkumoa ykkösosaan loi paitsi Lapin hohde, myös tuttu näyttelijäkunta. Pääparin Jussi Vatasen Janne ja Pamela Tolan Inari elämänpiiriä sulostuttaa vuoden ikäinen Lumi-tytär, jonka ominaisuuksiin kuuluu kadota niin, että elokuvan tarina voi edetä hillittömiin käänteisiinsä. Toinen toimintapari on Timo Lavikainen Räihäsenä ja Miaa Nuutila Marjukkana. He seurustelevat kuten ensiosassakin, mutta nyt tytöt päättävät viettää naistenillan – sattumoisin myös ensiosasta tutun Pikku-Mikon (Kari Ketonen) loistohotellissa. Kotiin määrätyt miehet saavat tehtäväkseen lapsen vahtimisen. Nuorille kolleille vapaailta babysitterinä on kuitenkin Tehtävä Mahdoton.

Vaikka varsinainen juoni liittyy lapsen katoamisiin, Napapiirin sankarit II pyörii sen jälkeen näyttelijävetoisesti toimintaepisodeista toisiin unohtamatta yhtään perinteistä ja varsin pohjoismaista komedia-ainesta. Huumoria revitään järjestelmällisesti kakkahuumorista päihdehuumoriin ja edelleen tyylilajeja rankentaen seksistä splatteriin, eikä action-toimintaakaan unohdeta elokuvan vauhdittamisessa. Hauskuutta haetaan myös musiikkiesityksillä ja hotellinjohtajaparan miehisen identiteetin surkuhupaisella tavoittelulla, jossa näyttelijän fysiikka laitetaan täysille kierroksille epätoivoisen kiihkon nimissä. Uutuushahmojakin esitellään, kun kehiin astuvat pipopäänarkkari ja autoja tuunaileva Lapin gangsta. Ehkä ohjaajan työskentely supersuositun tv-sarjan Putouksen parissa on innostanut näihinkin ulottuvaisuuksiin. Elokuva ei kuitenkaan kärsi episodimaisuudesta, vaan monet ja moninaiset osaset ovat hitsautuneet yhteen varsin sujuvaksi kokonaisuudeksi.

Katsojaluvuista päätellen yhtälö toimii kansan parissa. Helmikuun puolessa välissä 2016 elokuvalle voitiin laskea jo ripausta vaille 400 000 katsojaa. Se on suomalaisittain paljon. Niinpä ei yllätä, että tulossa on uusi jatko-osa, ”Napapiirin sankarit 3”.


      Jari Sedergren 16.3.2016

Ei kommentteja: