tiistaina, elokuuta 30, 2016

From HellFrom Hell
From Hell / Viiltäjä (tv) / From Hell – Viiltäjä (tv)


Yhdysvallat 2001. Tuotantoyhtiöt: Twentieth Century-Fox Film Corporation, Underworld Entertainment Prod., Stillkin. Tuottaja: Don Murphy, Jane Hamsher. Ohjaus: Albert ja Allan Hughes.  Käsikirjoitus: Terry Hayes ja Rafael Yglesias – Alain Mooren ja Eddie Campbellin sarjakuvasta. Kuvaus: Peter Deming. Lavastus: Kuvasuunnittelu: Martin Childs. Lavasterakenteet:. Erikoistehosteet: Puvut:. Ehostus:. Musiikki: Trevor Jones. Leikkaus: Don Lebenthal ja George Bowers. Ääni:. Pääosissa: Johnny Depp (Frederick George ”Fred” Abberline), Heather Graham (Mary Kelly), Ian Holm (Sir William Gull), Ian Richardson (Sir Charles Warren), Robbie Coltrane (Peter Godley), Jason Fleyming (Netley), Katrin Cartlidge (Dark Annie Chapman), Terence Harvey (Benjamin “Ben” Kidney ), Susan Lynch (Liz Stride), Paul Rhys (tri Ferral), Lesley Sharp (Kate Eddowes). Helsingin ensiesitys: 29.3. 2002 Tennispalatsi 1, Kinopalatsi 1– maahantuoja ja DVD-levitys: FS-Filmi Oy. Televisioesityksiä: 21.4.2006. 28.6.2007 ja 15.3.2012 MTV3, 6.11.2011 Sub ja 19.4. sekä 1.8.2014 FOX. K12 – 112 min


Alan Mooren sarjakuvista on tehty 2000-luvulla elokuvia kuin liukuhihnalta: Herrasmiesliiga ja Constantine olivat enintään keskitasoa, mutta Wachowskin sisarusten V niin kuin verikosto onnistui säväyttämään kriittisemmänkin katsojan.

Sarjakuvia käsikirjoittaneen Mooren ja piirrokset tehneen Eddie Cambellin massiiviseksi luonnehdittu From Hell -sarjakuvateos on yksi monista elokuvissa ja erilaisessa kirjallisuudessa julkaistuista Viiltäjä-Jack -aiheisista versioista. Palkittu teos perustui Mooren pitkäaikaiseen taustatyöhön, salapoliisityöhön, jossa kirjoittaja myös esittää omat tulkintansa tapahtuneesta. Realismi ei kuitenkaan ole ohjaustyön tavoitteena, eikä ehkä sittenkään edes päätelmät murhaajakandidaateista, joiden verkko ulottuu vapaamuurareista kuninkaallisiin piireihin.

Viiltäjän näyttelijöistä kunnostautuu pääosassa Johnny Depp, jonka työ näkyjä näkevänä huumeriippuvaisena etsivänä herättää huomiota. Etsivä retkahtaa pahan kerran prostituoitu Mary Kellyyn, jota näyttelee Heather Graham.

Jack The Ripper -tarina sijoittuu alkuperäistapahtumille luontevasti syksyn 1888 Lontoon Whitechappeliin, synkkien kujien varjoissa toteutuneisiin väkivaltaisiin tapahtumiin, joissa vain elokuvassa runsaana pulppuava veri antaa tapahtumille väriä. Nyky-Lontoosta tunnelmiin sopivia näkymiä ei enää löytynyt, mutta vaihtoehto Praha, jossa filmaukset suoritettiin, näyttäytyy sekin katsojalle ihan kelpoisana brittipääkaupunkina.

Vaikka kaupunkivisiot ovat hienoja, oleellista ovat viktoriaanisen maailman erikoisuudet: kulttuuri oli jäykkää ja konservatiivista, mutta kadun tasolla ja pinnan alla kuohuivat väkivalta, seksi ja monenlaiset boheemisuuden asteet perversioita myöten. Kun siihen lisää läpimädän yhteiskunnan pohjalta huipulle yltävän korruptoituneisuuden, määrittelevät nämä piirteet Viiltäjää enemmän kuin graafisesti silmille piirtyvät alluusiot jykevästä goottilaisesta kaupungista tai monet Deppin ja kumppanien elehtimät kliseiset Sherlock Holmes-viitteet.

Hughesin ohjaajaveljeksistä, kuten heitä maailmalla tavallisesti nimitetään, ja kaksosista yhdeksän minuuttia Albert-veljeään vanhempi Allen Hughes on niittänyt mainetta musiikkivideoiden tekijänä ja se näkyy elokuvassakin. Veljesten myöhemmästä tuotannosta mainittakoon varsin hieno, ja siis mainettaan parempi postapokalyptinen toimintafilmi The Book of Eli. Viimevuotiset uutiset kertoivat veljesten hakeutuneen omien, erillisten elokuvien tekoon.

-       Jari Sedergren, 14.1.2016

Ei kommentteja: