tiistaina, elokuuta 30, 2016

TidelandTideland
Tideland


Kanada-Yhdysvallat 2005. Tuotantoyhtiö: Capri Films, Recorded Picture Company (RPC). Tuotannonjohto: Paul Brett, Peter Waatson. Tuottajat: Gabriella Martinelle, Jeremy Thomas. Ohjaus: Terry Gilliam. Käsikirjoitus: Terry Gilliam ja Tony Grisoni Mitch Gullinin romaanin pohjalta. Kuvaus: Nicola Pecorini. Lavastus: Jasna Stefanovic (production designer), Anastasia Masaro (art direction), Sara McCudden (set decoration). Erikoistehosteet: Leo Wieser. Visual effects: Richard Bain. Puvut: Mario Davignon, Delphine White. Ehostus: Christine Hart. Musiikki: Mychael Danna, John Goodwin. Leikkaus: Lesley Walker. Ääni: James Mather. Pääosissa: Jodelle Ferland (Jeliza-Rose / nukenpäiden äänet), Janet McTeer (Dell), Jeff Bridges (Noah), Brendan Fletcher(Dickens), Jennifer Tilly (Gunhilda). Helsingin ensiesitys: 16.3.2007 Kinopalatsi 2 – maahantuoja: Cinema Mondo. DVD: PAN Vision Publishing Oy. Televisioesitykset: 8.9.2011 ja 18.1.2013 Nelonen.– VET 204391 – K15 – 3340 m / 122 minTerry Gilliamin ohjaama Tideland on brittiläiskanadalainen science fiction -filmi vuodelta 2005. Elokuva perustuu Mitch Cullinin samannimiseen romaaniin, joka oli hänen Texas-trilogiansa kolmas osa. Elokuva kuvattiin Kanadan Saskatchewanissa Reginassa syksyllä ja talvella 2004. Maailmanensi-iltaan Tideland tuotiin Torontossa 2005.
Vaikka pääosassa on lapsi, aikuisille tarkoitettu särmäinen satu on huumeinen kertomus, josta ei puutu hauskuutta mutta ei myöskään surua. Kuten Terry Gilliamin elokuvissa aina, yksityiskohdat ovat äärimmäisen runsaita, eikä visuaalisesta näyttävyydestä ole hetkeksikään tingitty. Fantasian ohjaajana Gilliam on maailman huippua.
Perheen isä (Jeff Bridges) on entinen rokkari, nykyinen narkkari ja sen myötä renttu. Hirviömäisen äidin elämä päättyy kouristuksiin ja isä jättää hautajaiset pitämättä, kun suunnitelmat muuttuvat. 8-vuotiaan Jeliza Rosen (Jodelle Ferland) kyky pitää perhettä kasassa on koetuksella, kun isä ja tytär matkustavat isän vanhaan lapsuudenkotiin. Isän viipyessä huumeenhakuretkelle, ränsistyneessä hökkelissä asuva Jeliza-Rose kehittelee itselleen tekemistä lähiseudun ihmeellisten asioiden ja uusien, jokseenkin erikoislaatuisten ystävien parissa. ”Liisa Ihmemaassa kohtaa Psykon”, luonnehti elokuvaansa ohjaaja itse. Molemmista tarinoista onkin napattu aineksia myös Tidelandin juoneen ja kertomukseen.
Gilliamin omaperäinen ja rohkea ote haastaa hyvän maun tavalla, joka lupaa unohtumatonta elokuvakokemusta. Aivan heikkohermoisille se ei kuitenkaan sovi.
– Jari Sedergren 13.10.2015

Ei kommentteja: