tiistaina, elokuuta 30, 2016

Tri orísky pro PopelkuTri orísky pro Popelku
Tuhkimo ja kolme pähkinää / Drei Haselnüsse für Aschenbrödel 

Tsekkoslovakia – DDR 1973. Tuotantoyhtiö: Filmové Studio Barrandov ja DEFA – Deutsche Film Aktien Gesellschaft. Tuotannonjohto: Jirí Krejcí. Ohjaus: Vaclav Vorlíček Käsikirjoitus: Božena Němcová, František Pavlíček. Kuvaus: Josef Illík. Lavastus: Olin Bosák ja Alfred Thomalla (kuvasuunnittelu), Bohumil Nový, Werner Zieschang (art director) (set decoration). Puvut: Theodor Pistek ja Günter Schmidt. Ehostus: Otto Banse, Vladimír Petrina, Hannelore Petzold. Musiikki: Karel Svoboda. Leikkaus: Miroslav Hájek ja Barbara Leuschner. Ääni: Frantisek Fabián ja Gerhard Ribbeck. Pääosissa: Libuše Šafránková (Tuhkimo), Pavel Trávníček (prinssi), Carola Braunbock (äiti), Dana Hlaváčová (Dora), Jan Libíček (rehtori), Karin Lesch (kuningatar), Rolf Hoppe (kuningas), Vitězslav Jandák (Kamil), Jaroslav Drbohlav (Vitek), Vladimíe Mensik (Vincek). Televisiossa: 2.12.1995 YleTV1. 86 min

1970-luvun alun onnistuneimpia maailmanvalloituksia keskisen Itä-Euroopan sosialistiselle elokuvatuotannolle oli tsekkoslovakialais-itäsaksalaisena yhteistyönä syntynyt satuelokuva Tuhkimo ja kolme pähkinää, jonka ohjasi Vaclav Vorlíček. Ohjaaja oli erikoistunut lasten satuelokuviin: Suomessakin on nähty ainakin kaksi hänen 1970-luvun elokuvaansa, nimittäin Tyttö ja luuta sekä Tomas Haukankesyttäjä.

Elokuva perustuu Božena Němcován satuun, joka on itse asiassa tsekkiläinen muunnelma kaikille tutusta Tuhkimo-tarinasta. Ilkeän äitipuolen käskyläinen Tuhkimo on tsekkiversiossa itsetietoisempi – hän osaa ratsastaa ja jopa metsästää, vaikka onkin eläinten ystävä, ja eläimet häntä myös auttavat pelastautumaan äitipuolen hänelle langettamista töistä. Mutta kyllä tästäkin versiossa sadusta löytyvät äitipuolen lisäksi prinssi ja kolmen sijaan vain yksi ilkeä sisarpuoli. Tietysti sekä tanssiaiset että onnellinen loppu ovat tuttuakin tutumpia tarinan elementtejä. Tsekkitarinan Tuhkimo onnistuu saamaan itselleen kolme taikapähkinää, joista jokaisesta esiin nousee uusi juonenkäänteitä johdatteleva asukokonaisuus. 

Pääosissa rakkausparina näyttelevät Libuše Šafránková ja Pavel Trávnícek – heitä on väitetty aikanaan maailman kuuluisimmaksi rakkauspariksi kulisseissa, joita tarjosivat todelliset nähtävyydet, Švihovin vesilinna ja Böömin metsät. Käsikirjoitusta toteutettiin myös Dresdenin lähellä sijaitsevan Moritzburgin linnan vaikuttavissa tunnelmissa – tanssikohtaus on kuitenkin tehty Babelsbergin studioilla Potsdamissa. Myyttinen ympäristö satutarinassa saa kuitenkin käsittelyssä rinnalleen maanläheiset ja realistiset ihmissuhteet, joita pääparin rakkaussuhteen lisäksi koetaan kuninkaan ja hänen poikansa välillä.

Esteettisesti kaunis Tuhkimo ja kolme pähkinää on ollut eurooppalainen kestohitti: sitä esitettään yhä vuosittain joulun tienoilla Tsekissä, Saksassa, Slovakiassa, Sveitsissä – ja ehkä yllättäen myös Norjassa vuodesta 1979 joka jouluaatto (paitsi vuonna 1993).

– Jari Sedergren 2015

Ei kommentteja: