tiistaina, elokuuta 30, 2016

Arthur Christmas



Arthur Christmas 

Artturi Joulu – Joulupukin poika



Iso-Britannia 2011. Tuotantoyhtiö: Aardman Animations. Sony PIctures Imageworks.Tuottaja: Steve Pegram. Ohjaus: Sarah Smith. Käsikirjoitus: Sarah Smith, Peter Baynham. Kuvaus: Jericca Cleland. Musiikki: Harry Gregson-Williams. Leikkaus: John Carnochan, James Cooper. Ääni:. Suomalaisen ääniversion ohjaus: Antti L. J. Pääkkönen. Suomalaiset dubbaajat: Riku Nieminen (Artturi), Pekka Lehtosaari (Joulupukki), Carla Rindell (Margaret), Markku Huhtamo (Jouluvaari), Outi Alanen (Bryony Shelfley), Aku Laitinen (Steve), Antti Lang (Peter), Ninni Norra (Gwen Hines). Helsingin ensi-esitys: 25.11.2011 Tennispalatsi, maahantuoja: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland. Televisioesityksiä: 6.12. ja 7.12.2015 TV5.VET: –K7–

Tietokoneanimaatio on brittiläisen Aardman Animationsin leipälaji, aiempia tunnettuja esimerkkejä hyvässä maineessa olevat vaha-animaatio Wallace & Gromit ja Kananlento. Vähemmälle huomiolle sen sijaan jäi koko perheen animaatio Artturi Joulu – Joulupukin poika, joka keskittyy Joulupukin perheeseen.

Joulupukki itse on leppoisa, mutta hieman poissaoleva perheenisä, jolta riittää lämpimiä ajatuksia ja lahjaideoita koko maailman lapsille. Isoisä on jo hampaaton, eläkkeellä ja keskittyy muistelemaan vanhoja aikoja – nykyinen Joulupukki sen sijaan jakaa globaalisti lahjansa avaruusaluksella. Vanhin lapsi, nykytekniikan hallitseva Steve on tonttuarmeijan jämäkkä päällikkö, kun taas elokuvan päähenkilö Artturi, joka on vasta teini-ikäinen, ei ole vielä oikein löytänyt olemustaan ja tyytyy hösäämään kömpelösti siellä ja täällä.

Klassisen perhetarinan ydin on vanhan ja uuden joulufantasian suhteessa, ei tällä kertaa niin yleisessä hyvä-paha -asetelmassa. Seikkailu ja skandaali syntyvät siitä, kun näyttäisi käyneen niin, että yksi lapsi jäi ilman lahjaa.

Elokuvan vahva puoli on tilannekomiikka, joissa on brittiläisittäin kuivakka perusvire ja lievästi omituinen mielikuvitus. Aikuisillekin tarjotaan ajankohtaisaineistoa, kun Georg Bushin Irak-politiikka saa osakseen piruilua. Joulupukin paja sekin on sotilaallisesti organisoitunut ja teknisesti äärimmäisen ultramoderni. Tämä selittyy helpoimmin sillä, että muistaa toisen käsikirjoittajan Peter Baynhamin olleen käsikirjoittamassa sellaisia kvasidokumentaarisia ja komediallisia elokuvia kuin Borat ja Bruno.

-       Jari Sedergren 17.1.2015

Ei kommentteja: