tiistaina, elokuuta 30, 2016

Watchmen



Watchmen
Watchmen / Watchmen


Yhdysvallat 2009. Tuotantoyhtiö: Warner Bros. Pictures, Paramount Pictures, Legendary Pictures.Tuottajat: Lawrence Gordon, Lloyd Levin ja Deborah Snyder. Ohjaus: Zack Snyder. Käsikirjoitus: David Hayter ja Alex Tse – Dave Gibbonsin ja Alan Mooren sarjakuvasta. Leikkaus: William Hoy. Kuvaus: Larry Fong. Musiikki: Tuler Bates. Pääosissa: Malin Akerman (Laurie Jupiter / Silk Spectre II), Billy Crudup (tohtori Manhattan / Jon Osterman), Matthew Goode (Adrian Veidt / Ozymandias), Jeffrey Dean Morgan (Edward Blake / The Comedian ), Jackie Earle Haley (Walter Kovacs / Roscharch), Patrick Wilson (Dan Dreiberg / Nite Owl II), Carla Gugino (Sally Jupiter / Silk Spectre), Matt Frewer (Edgar Jacobi ( Moloch the Mystic), Stephen McHattie (Hollis Mason / Nite Owl). Helsingin ensi-esitys: 6.3.2009, Tennispalatsi 1, Kinopalatsi 6. maahantuoja: Finnkino Oy. Televisiossa: Nelonen 8.1.2012 ja 31.1.2014. VET: 208584 – K15 – 4515 m /  166 min (kuvasuhde 2,35:1)
 
Watchmen on alun perin Yhdysvalloissa vuosina 1986–1987 tehty sarjakuva DC Comicsille, joka suomennettiin nimellä Vartijat. Suomennoksen mainostuksessa teoksesta käytettiin tuolloin lanseerattua luonnehdintaa sarjakuvaromaani. Varsinaiset tekijät olivat brittejä: Alan Moore kirjoitti tarinat, taiteilija oli Dave Gibbons ja kolmantena tiimiin kuului koloristi John Higgins. Supersankarien hahmot oli ostettu Charlton Comicilta. Mooren alkuperäinen tarina olisi jättänyt suuren osan hankituista sankarirooleista täyttämättä, joten oikeudet hankkineen yhtiön päätoimittaja Dick Giordano taivutteli kirjoittajan pysymään alkuperäisissä hahmoissa.

Vuonna 2009 hahmot siirtyivät elokuvaan, kun Zack Snyder sai ohjatakseen samannimisen elokuvan. Perusasenne satiiri säilyi ennallaan, kun tarina sijoittuu vaihtoehtoiseen historiaan vuoteen 1985, kylmän sodan viimeisiin hetkiin, jossa kaksinapaisen järjestelmän ääripäät olivat Yhdysvallat ja Neuvostoliitto. Nyt suurimmaksi osaksi eläkkeelle siirtyvät amerikkalaiset supersankarit, jotka eivät tarkkaan ottaen ole läheskään kaikki tai aina hyviksiä, saavat tutkittavakseen yhteen omiin kohdistuneen murhan. Käy ilmi, että tapauksen taustalla on paitsi salaliitto, myös monenlaisia moraalisia kommervenkkejä, joilla on kytköksensä olosuhteiden tosiasialliseen, mutta ei julkiseen luonteeseen.

Sarjakuvan tie elokuvaksi oli tavallista myrskyisämpi. Supersankari-elokuvien tosiasiallinen tulva 1980-luvun puolivälissä teki ajankohtaiseksi myös Watchmenin tekemisen, mutta 20th Century Foxin ja ja DC Comicsin omistavan Warner Brothersin yhteistyö ei ottanut sujuakseen. Ohjaajaksi jo valittu Terry Gilliam jopa päätteli, että kompleksinen aihe ei olisi lopulta filmattavissa. Tuottaja Lawrence Gordon kuitenkin jatkoi projektia Universal Studios’in ja Paramount Picturesin avulla niin, että käsikirjoitus tulisi David Hayterin, Darren Aronofskyn ja Paul Greengrassin tehtäväksi – mutta nyt budjetti ylittyi ja hanke keskeytettiin. Warner Bros. otti asian haltuunsa, Zack Snyder palkattiin ohjaamaan elokuva ja Paramountille jäi kansainvälinen levitys. Fox haastoi Warnerin oikeuteen: asia sovittiin ennen oikeudenkäyntiä jakamalla mahdolliset tulot. Kuvaukset Vancouverissa saattoivat alkaa.

Snyder mallinsi kuvakäsikirjoituksen sarjakuvamaiseksi, kuten hän oli tehnyt menestyselokuvassa 300, mutta päätti kuitenkin siirtää osan Watchmenin kohtauksista oikeisiin lavasteisiin eikä tyytynyt vihreään screeniin. Pop-kulttuurin ja uutiskatsausten seos rokkaa spektaakkelissa bisarristi ja surreaalisella otteella.


      Jari Sedergren, 2016

Ei kommentteja: